SLOVENSKI STRUČNJAK ZGROŽEN / 'Hrvatski liječnici politički zlorabe izraz feticid kako bi ženama uskratili prava. Pobačaj se već dugo ne radi onako kako oni to opisuju'

Image

Objasnio je i da je zakon takav da se postupak umjetnog prekida trudnoće u nemedicinsku svrhu pokreće do 10 tjedana trudnoće,

13.5.2022.
17:26
VOYO logo

Predstojnik Kliničkog odjela za perinatologiju Sveučilišnog medicinskog centra Ljubljana Gorazd Kavšek nema previše razumijevanja za ponašanje dijela kolega u Hrvatskoj oko slučaja Mirele Čavajde.

"U Sloveniji se primjenjuje Zakon o 'Zdravstvenim mjerama u ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. U njoj se, među ostalim, koristi izraz 'umjetni prekid trudnoće' koji je posljednjih dana vrlo zlorabljen, posebice od strane hrvatskih kolega. U svakom slučaju, svrha ovog zakona nije da se samo tako uredi prekid trudnoće u smislu pokretanja (indukcije) porođaja, nego da se uredi prekid trudnoće u smislu prekida trudnoće, koji dovodi do prekida trudnoće s fetalnom smrću", objasnio je Kavšek za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAMO MINISTRA ZDRAVSTVA BEZ EMPATIJE /

Beroš nije ni pročitao potresno pismo Mirele Čavajde: 'Ja se bavim ozbiljnim poslom. U ovom slučaju sam više ministar nego čovjek'

Image
IMAMO MINISTRA ZDRAVSTVA BEZ EMPATIJE /

Beroš nije ni pročitao potresno pismo Mirele Čavajde: 'Ja se bavim ozbiljnim poslom. U ovom slučaju sam više ministar nego čovjek'

'Tumačenje hrvatskih kolega je pogrešno'

Objasnio je i da je zakon takav da se postupak umjetnog prekida trudnoće u nemedicinsku svrhu pokreće do 10 tjedana trudnoće, a poslije da je postupak opravdan uz određene medicinske indikacije.

"Poslije 10 tjedana trudnoće indikacija varira ovisno o visini trudnoće. Do 22 tjedna proces rađanja fetusa iz maternice naziva se pobačaj, a nakon 22 tjedna porod. U oba slučaja, međutim, zbog liječničke intervencije, zahvata - što god da jest – rađa se mrtav fetus. Stoga je tumačenje pojedinih hrvatskih kolega pogrešno i kao takvo stvara dodatno emocionalno opterećenje liječnicima koji provode zahvate, a posebno trudnicama koje se susreću s takvom situacijom", objasnio je pa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zlouporaba profesionalnog koncepta po kojem se 'feticidom' naziva prekid trudnoće čak i u 12. ili 20. tjednu trudnoće, služi u dnevno političke ili samoopravdavanja zbog nepoštivanja zakonskih prava žena je nepotrebno i štetno."

Kritika hrvatskim kolegama

Uputio je i kritiku kolegama iz Hrvatske koji pobačaj opisuju brutalnostima koje apsolutno ne stoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također, proces pobačaja u suvremenoj medicini već duže vrijeme ne obavlja se onako kako se opisuje u izjavama nekih hrvatskih kolega."

Slovenski stručnjak objasnio je da se pobačaj do 22. tjedna trudnoće pokreće "u velikoj većini slučajeva lijekovima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do 22. tjedna trudnoće u velikoj većini slučajeva lijekovi pokreću pobačaje – pobačaje i izbacivanje fetusa (porođaja) iz maternice, koji tijekom zahvata također umire. Tek od 22. tjedna, u skladu s medicinskim indikacijama, ide se na zaustavljanje rada srca injekcijom medikamentozno. U oba slučaja dolazi do poroda, koji se neznatno razlikuje ovisno o visini trudnoće i veličini fetusa. I kod takvog poroda nudimo sve metode porođaja, uključujući ublažavanje porođajne boli; epiduralna analgezija, remifentanil, dušikov oksid."

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo