'Slovenski referendum je i pobjeda Hrvatske i EU'

'Ovo je i doprinos konceptu proširenja EU koji obuhvaća Hrvatsku, a u budućnosti i sve zemlje jugoistočne Europe', poručio je Josipović.

7.6.2010.
11:38
VOYO logo

Pozitivan rezultat slovenskog referenduma o arbitražnom sporazumu za rješavanje graničnog spora s Hrvatskom u nedjelju su komentirali predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, hrvatski predsjednik Ivo Josipović i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Barroso smatra da je on "važan signal za regiju i za odnose između Hrvatske i Slovenije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201006070018006"To je važan korak naprijed. Pozdravljam potporu koju je slovenski narod dao na referendumu sporazumu o arbitraži o granici koji su potpisale vlade Slovenije i Hrvatske. Sada očekujemo konačno rješenje prijepora. Rješavanje toga bilateralnog pitanja važan je signal za regiju i odnose između Hrvatske i Slovenije", kaže se u Barrosovoj izjavi, koju je objavila Europska komisija.

'Jednostrana izjava ne može biti problem'

Žbogar također smatra da se radi o pozitivnoj poruci regiji te da su mu kolege ministri iz regije uoči objave rezultata izrazili nadu u potvrđivanje arbitraže i dodao kako je "vrlo veseo što su birači na taj način dali za pravo argumentima vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da današnja potvrda arbitražnog sporazuma s Hrvatskom na referendumu donosi jednu pozitivnu poruku državama zapadnog Balkana", rekao je Žbogar za Slovensku televiziju.

Dodao je da sada očekuje i potporu oporbenih stranaka, koje su se arbitraži protivile, u pripremama njegova ministarstva na izradi memoranduma u kojemu će slovenska strana iznijeti svoja stajališta i argumente o graničnom prijeporu s Hrvatskom arbitražnom sudu koji se treba na osnovi arbitražnog sporazuma formirati i početi rješavati spor nakon što Hrvatska potpiše pristupni ugovor s Europskom unijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žbogar nije htio detaljnije komentirati tvrdnje oporbenog čelnika Janeza Janše kako oporba neće dopustiti završetak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, rekavši da Hrvatska još uvijek pregovara s Europskom unijom i da se eventualno potpisivanje pristupnog sporazuma očekuje tek negdje iduće godine.

Žbogar je rekao da će Slovenija odluke u vezi sa Hrvatskom i sporazumom donositi nakon promišljanja i kad za to dođe vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li slovenska vlada prihvatiti razmjenu ratifikacijskih nota s Hrvatskom ako u hrvatskoj diplomatskoj noti o ratifikaciji arbitražnog sporazuma bude i jednostrana izjava u kojoj Hrvatska navodi da se arbitražni sporazum ne može tumačiti kao hrvatski pristanak da Slovenija dobiva teritorijalni spoj s otvorenim morem, Žbogar je rekao da sama jednostrana izjava ne može biti problem, no da treba pričekati i vidjeti što će u noti pisati.

'Politika mira'

Josipović je potvrđivanje arbitražnog sporazuma pozdravio ocjenom kako se radi o "pobjedi za Sloveniju, Hrvatsku i Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović smatra kako je uspjeh referenduma o arbitraži važna pobjeda za Sloveniju, Hrvatsku i Europu", priopćio je Ured predsjednika nakon objave da su slovenski glasači na nedjeljnom referendumu tijesno odobrili arbitražni sporazum o rješavanju graničnog prijepora između Slovenije i Hrvatske.

U priopćenju se kaže kako će rezultat referenduma istodobno "potaći očigledan uzlazni trend prijateljskih odnosa Hrvatske i Slovenije" a da "slovenska podrška omogućuje Hrvatskoj da završi pristupne pregovore bez opterećenja problemom granice koji će svoje rješenje naći u arbitraži".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je i doprinos konceptu proširenja Europske unije koji obuhvaća Hrvatsku, a u budućnosti i sve zemlje jugoistočne Europe", navodi se u priopćenju.

U priopćenju se kaže i kako je Josipović u nedjelju navečer razgovarao s predsjednikom Republike Slovenije Danilom Tuerkom i premijerom Borutom Pahorom "te im čestitao na uspješno provedenom referendumu i politici mira i prijateljstva koju vode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima koje je kasno u nedjelju nakon 99,9 posto prebrojenih glasova objavilo državno izborno povjerenstvo, za potvrdu odluke slovenskog parlamenta koji je 19. travnja taj sporazum ratificirao glasovalo je 51,46 posto birača izašlih na referendum, a 48,52 je glasovalo protiv.

Prema arbitražnom sporazumu koji je sada i u Sloveniji postao važeći, on stupa na snagu u ponedjeljak u prvom tjednu nakon što dvije države razmijene diplomatske note u kojima potvrđuju da je ratifikacijski postupak u dotičnoj državi završen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006060303006 arti-201006060030006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo