SLOVENSKI POLICAJCI TRENIRAJU STROGOĆU NAD HRVATIMA, POGLEDAJTE ŠTO JE ŽENA DOŽIVJELA NA GRANICI: / 'Ovo vam je posljednji put'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iako je slovenska vlada prilikom smještanja Hrvatske na žutu epidemiološku listu propisala kako putnici u tranzitu ne trebaju imati negativan test na koronavirus, njihova granična policija,

30.7.2020.
12:46
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Prošloga petka jedna je čitateljica Jutarnjeg krenula iz Rijeke prema Austriji, u posjet kćeri koja ondje živi i radi. Došla je na granični prijelaz Rupa. S hrvatske strane nije bilo problema, no zato je slovenski granični policajac "trenirao strogoću".

"Kad me slovenski policajac pitao kamo idem, odgovorila sam mu da sam u tranzitu i da idem kod kćeri u Austriju. Na to mi je odgovorio da nije vrijeme za vozikanje i ispijanje kavice u Sloveniji i zatražio od mene dokaz da idem kod kćeri", posvjedočila je čitateljica te dodala da ju je potom upitao ima li negativan nalaz na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLOVENIJA ZAOŠTRAVA REŽIM NA GRANICI S HRVATSKOM: /

'Svaka promjena vezana je uz epidemiološku sliku'; evo koje mjere uvode

Image
SLOVENIJA ZAOŠTRAVA REŽIM NA GRANICI S HRVATSKOM: /

'Svaka promjena vezana je uz epidemiološku sliku'; evo koje mjere uvode

Testovi za putnike u tranzitu

Odgovorila mu je da je u tranzitu, no on se nije dao smesti. "Morate imati nalaz i dokaz da idete u Austriju", poručio joj je.

"Onda je počelo gotovo polusatno natezanje. Nudila sam mu da nazove moju kćer u Austriju, pokazivala stvari koje vozim, govorila da kćer nisam vidjela šest mjeseci. Na kraju je popustio, ali uz napomenu: Ovo vam je posljednji put", rekla je žena i dodala da joj se na ulazu u Austriju granični policajac samo nasmiješio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je Slovenija stavila Hrvatsku na "žutu listu" epidemiološki sigurnih zemalja, hrvatski državljani koji putuju u Sloveniju moraju imati negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati, a ako su u tranzitu, moraju izaći iz Slovenije bez zaustavljanja u roku od 12 sati. No, čini se da slovenska policija vodi svoju politiku, jer granični policajci nemaju pravo tražiti negativan test i adresu odredišta na koje se putuje, ako su putnici u tranzitu. A čini se kako im je to postala praksa, jer se u posljednje vrijeme pojavilo više sličnih svjedočanstava.

Epidemiološko promatranje županija

Zbog toga se prije nekoliko dana premijerima Andreju Plenkoviću i Janezu Janši pismeno obratio Marko Boras Mandić, predsjednik Unije Kvarnera, ali i načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije. Od obojice traži hitno omogućavanje neometanog prolaska granice za žitelje Primorsko-goranske županije i ostalih županija koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju. Traži da se poštuje preporuka Europske komisije te da se svaka županija epidemiološki gleda zasebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako Primorsko-goranska županija u protekla dva tjedna bilježi manje od 10 novooboljelih na 100.000 stanovnika, što je kriterij za svrstavanje na slovensku "zelenu listu". Unatoč tome, žitelji županije ne mogu ući u Sloveniju bez poštivanja epidemioloških mjera i negativnog testa, pa čak i ako su u tranzitu. Boras Mandić je naglasio i kako granična politika Slovenije osobit problem predstavlja onima koji žive uz slovensku granicu, a zbog posla ili privatnih obveza moraju svaki dan putovati u Sloveniju.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo