na severe weatheru / Slovenski lovac na oluje objavio dramatičnu prognozu. Stižu nove superćelije, tornada s golemom tučom?

Image
Foto: Severe weather europe

Od ponedjeljka do srijede u središnjoj Europi s alpskim područjem, Italiji, sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka, naveo je Korošec, očekuju se višednevne vremenske nepogode. Naveo je da vremenski modeli već nagovještavaju još jedan frontalni sustav koji se pojavljuje u središnjoj Europi već u ponedjeljak

23.7.2023.
17:06
Severe weather europe
VOYO logo

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor niza tekstova o vremenu na severe-weather.eu portalu objavio je jedno od najozbiljnijih upozorenja vezano uz nevrijeme koje nas očekuje u iduća tri dana.

"Posljednja dva tjedna pokazala su izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Europi. Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Značajnije nepogode, uključujući vrlo veliku tuču, predviđa se od ponedjeljka do srijede, jer još jedan snažan i dubok frontalni val ulazi u pregrijanu zemlju", objavio je Korošec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da vremenski modeli već nagovještavaju još jedan frontalni sustav koji se pojavljuje u središnjoj Europi u ponedjeljak.

Image
NESVAKIDAŠNJA POJAVA /

Neobični oblaci koji oduzimaju dah se nadvili nad Zadrom: Rijetki su i jedinstveni

Image
NESVAKIDAŠNJA POJAVA /

Neobični oblaci koji oduzimaju dah se nadvili nad Zadrom: Rijetki su i jedinstveni

"U tijeku je brzo zagrijavanje, zahvaljujući još uvijek sparnoj regiji južnog Sredozemlja gdje i dalje postoji velika toplinska kupola u visini. Vruće temperature vraćaju se prema sjeveru. Od ponedjeljka do srijede u središnjoj Europi s alpskim područjem, Italiji, sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Zahvaljujući snažnim vjetrovima s gornje razine, koji zaokružuju gornji val. Hlapljiva zračna masa i jako smicanje vjetra dovest će do značajnih vremenskih nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom do golemom tučom, tornada, bujične poplave i razorne vjetrove", naveo je u zlosutnoj prognozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Severe wather

Navodi kako su u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i BiH prijavljene brojne dojave o velikoj, lokalno čak i golemoj tuči promjera više od 12 cm.

"Šteta je znatna. Bilo je i neslužbenih izvješća o oko 15 cm velikim zrnima tuče u blizini Trevisa, Italija. Daljnja istraga još uvijek je u tijeku jer bi ovo zrno tuče moglo osporiti europski rekord od 15,6 cm u Rumunjskoj (26. svibnja 2016.). Ozbiljni vremenski događaji poput velike tuče, razornih vjetrova i iznenadnih poplava rezultat su nestabilnog i poremećenog okoliša. A jedan od glavnih sastojaka potrebnih za razvoj oštrih vremenskih prilika je dostupna vlaga (rosište) u atmosferi. Parcele s toplim zrakom mogu držati mnogo više vode od onih s hladnijim. Dakle, konvektivno raspoloživa potencijalna energija (CAPE) raste s višim temperaturama", navodi u svojoj objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, pojašnjava ovaj meteorolog, što je viša temperatura rosišta, to je veća atmosferska nestabilnost.

Image

"Ovomjesečna vlažna zračna masa (i ljeto) posljedica je ekstremno nenormalne temperature Sredozemnog mora. Većina regija ima temperaturu vode od 27 °C do oko 30 °C u nekim dijelovima, što dovodi do vrlo visokih točaka rosišta. Gornji grafikon anomalija ukazuje na to da su nedavno primijećene 4-6 °C iznad normalne temperature vode – što je rekordno u Sredozemnom moru", ističe slovenski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognozirajući kakvo će biti vrijeme idući tjedan, i za naše područje naveo je kako slijede vremenski ekstremi i razvijanje snažnih nevremena.

"Dakle, slično evoluciji u ponedjeljak, dugotrajne superćelijske oluje s golemom tučom, razornim vjetrovima i tornadima bit će moguće diljem Balkanskog poluotoka i duž regije istočnog Jadrana. Potrebno je pomno pratiti područja uz jadransku obalu, gdje su mnogi na odmoru i kampiranju. Izuzetno jaki vjetrovi mogli bi uzrokovati ozljede i veliku štetu na drveću u parkovima. Slično kao što smo vidjeli prošli tjedan. Gore u prilogu nalazi se prognoza ukupne količine oborina od ponedjeljka do srijede za alpsko područje i sjeverni Mediteran. Niz više oluja i konvektivnih sustava dovest će do intenzivnijih pljuskova s iznenadnim poplavama, posebno na složenom terenu Alpa", objavio je slovenski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S posebnim naglaskom upozorio je na potencijalno vrlo opasne vremenske uvjete u ponedjeljak i utorak.

POGLEDAJTE VIDEO Stoljetna stabla počupana u nekoliko sekundi, vatrogasci ne stižu predahnuti: 'Bilo je Bože sačuvaj!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo