HRVATSKA UZVRAĆA UDARAC / Slovenija ne blefira s kaznama za hrvatske ribare, predsjednica poručila: 'Treba vratiti istom mjerom'

Slovenci su poslali prve kazne hrvatskim ribarima jer su slušali Banske dvore i ribarili u hrvatskom moru koje je arbitražnom presudom pripalo Sloveniji. Kazne nisu nimalo simbolične i još nisu stigle na kućne adrese savudrijskih ribara

27.1.2018.
18:39
VOYO logo

Savudrijski ribari u iščekivanju slovenskih kazni. Na kućne adrese treba im stići 14 uplatnica s iznosom od 500 do 1200 eura. "Nismo još dobili nikakve papire, ne znam kako to izgleda pročitat ćemo vidjeti usmjeriti na pravui kordinatu, a da li će nas zaustaviti na granici vidjet ćemo", kazao je Mihael Kocijanić, ribar iz Savudrije. 

A ako ne plate, iz slovenske policije poručuju da im se  može zabraniti ulazak u Sloveniju. Iz ministarstva poljoprivrede poručuju da će kazne preuzeti država. A ministarstvo vanjskih i europskih poslova Sloveniji je odmah poslalo diplomatsku notu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska strana će zbog ovih pokušaja jednostrane provedbe kompromitirane i za Republiku Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke od strane državnih vlasti Republike Slovenije, u cilju zaštite svojeg teritorija biti prisiljena odgovoriti na jednaki način."

Ministarstvo unutarnjih poslova još je i konkretnije, slovenski ribari povrijedili su crtu razgraničenja čak  235 puta. "Riječ je o učestalih 8 prekršitelja koji državnu granicu prelaze na mjestu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja. Policija je utvrdila sve okolnosti počinjenja prekršaja i uputit će slovenskim prekršiteljima prekršajne naloge na njihove adrese", stoji u priopćenju ministarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nezakoniti ribolov hrvatske kazne su od  15 do 50 tisuća kuna, a u Piranu ih se ne boje. A nakon kazni, još se više komplicira sada sve napetiji odnosi susjeda. A već početkom sljedećeg tjedana najavljene su nove kazne iz Slovenije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo