ZAKON JE ISTI, ALI... / U susjedstvo po pomoć: Slovenci imaju najmanju stopu pobačaja u Europi, a samo 10 posto liječnika poziva se na priziv savjesti

U susjednoj Sloveniji zakon o pobačaju je isti kao i u Hrvatskoj, a praksa - dijametralno suprotna. Samo 10 posto slovenskih ginekologa poziva se na priziv savjesti, a jedna je od zemalja s najmanjom stopom pobačaja u Europi

6.5.2022.
20:42
VOYO logo

I dalje traje agonija Mirele Čavajde, trudnice koja je prije dva tjedna čula strašnu dijagnozu za svoje nerođeno dijete, koje zbog tumora ima vrlo male šanse za život, ali i za preživjeti. No, prekid trudnoće za sada ne može napraviti u Hrvatskoj, već je dobila putokaz prema Sloveniji, javlja RTL Danas, a Beroš je kazao da je strašno što liječnici u svakom ovakvom slučaju uvijek prvo spomenu Sloveniju.

U susjednoj Sloveniji zakon o pobačaju je isti kao i u Hrvatskoj, a praksa - dijametralno suprotna. Samo 10 posto slovenskih ginekologa poziva se na priziv savjesti, a jedna je od zemalja s najmanjom stopom pobačaja u Europi. U prošloj su godini u Sloveniju na pobačaj otišle 134 žene iz Hrvatske, a od toga 10-ak na godinu upravo ondje zatraži pomoć zbog slične dijagnoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne optužuju pacijentice

"Oko 10 žena na godinu dolazi zbog uskraćene pomoći u Hrvatskoj. U ovoj skupini su uglavnom oni s potvrđenim fetalnim defektima, koji se razumljivo uvijek identificiraju tek nakon 12 tjedana trudnoće", istaknula je slovenska liječnica Mateja Vukmanič Pohar.

Oni imaju stručnjake za napraviti ono što se liječnici kod nas ne usude. Zato se Konzilij za malformacije, koji odlučuje o teškim slučajevima kao što je ovaj, nalazi svaki tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek nudimo razgovor ako to pacijentica želi. Ali prije svega ih ne optužujemo. Ako su dijagnoze jasne, dopuštamo prekid kod nas do otprilike 17 tjedana trudnoće. Više gestacijske dobi šalju se u Ljubljanu", kazala je Vukmanič Pohar.

Image
OGLASILI SE IZ BOLNICE /

Iz KB-a Sveti Duh kažu da Mirela Čavajda treba prekinuti trudnoću, ali ne kod njih: 'Nemamo uvjete, ni educirano osoblje'

Image
OGLASILI SE IZ BOLNICE /

Iz KB-a Sveti Duh kažu da Mirela Čavajda treba prekinuti trudnoću, ali ne kod njih: 'Nemamo uvjete, ni educirano osoblje'

Njihova statistika pokazuje da se niti jedna žena nikad nije vratila, što govori u korist tomu da se prekid trudnoće ne koristi kao metoda kontracepcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Beroš rekao je da je zatražio očitovanja od svih zdravstvenih ustanova te da će sagledati da li postoje elementi po kojima bi trebala postupati inspekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo