počela sezona gniježđenja / Slomljene noge i istegnuti zglobovi - tako završe napadi vrana. Samo dignite ruke i one će pobjeći

Vrana napada samo kad želi obraniti svoje mlado, a upravo sad poletarci se mogu naći na podu. Ravnatelj Zoološkog savjetuje da im ne pomažete jer roditelj sigurno iz prikrajka vreba: 'One znaju da ste jači, samo vas želi uplašiti'

10.5.2023.
12:00
VOYO logo

Krenula je sezona gniježđenja vrana te je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok savjetovao kako se ponašati ako vas eventualno napadaju.

"Uz gniježđenje ima i poletaraca po tlu. Nemojte im pomagati jer je to jedini trenutak kad će vrane napadati i pokušati zaštiti svoje mlade, a ljudi pritom ne znaju da su vrane u blizini, možda negdje u grmlju. Vrana će u tim trenucima reagirati, preplašiti čovjeka zvukovima i klepetanjem krilima. Dignite tada ruke, one će otići. Nemojte poletarce dirati, nazovite info centar Dumovec i mi ćemo procijeniti na koji način ih treba zbrinuti", rekao je Skok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponavlja, vrana napada kada želi zaštiti mladunca i lani su imali zabilježeno sedam ili osam napada na ljude, a samo jedna gospođa završila je s ozljedama nakon pada s bicikla.

Image
MANJE NAPADA NA LJUDE? /

Sokolovima se nekada plašilo vrane, no koliko je to korisno? Sokolar za RTL.hr: 'Imperij uzvraća udarac'

Image
MANJE NAPADA NA LJUDE? /

Sokolovima se nekada plašilo vrane, no koliko je to korisno? Sokolar za RTL.hr: 'Imperij uzvraća udarac'

"Vrana zna da smo jači od nje i samo nas želi uplašiti. Kada prestane sezona mladunaca, a to je početkom lipnja, i ti napadi prestaju", govori ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavlja kako u gradovima postoje sive vrane koje žive bliže ljudima i to unutar naselja. Tu su i vrane gačac, potpuno crne koja je obično na rubnim dijelovima grada.

Gnijezde se u visokim stablima

"Građani obično imaju problema sa sivom vranom i to u naseljima u kojima postoje visoka stabla, to su u Zagrebu Središće, Trnsko, Knežija, Gajnice. Visoka su stabla idealna za gniježđenje i tamo ćemo imati veliki roj vrana, kao i na mjestima na kojima građani ne zbrinjavaju svoj otpad kako treba", kaže naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Građane je podijelio u tri skupine, oni koji su indiferentni prema njima te dodaje da takav treba i biti, potom oni koji ih ne vole i oni koji ih hrane.

"U spomenutim naseljima je i nekoliko hranilišta. Sve dok im odlažemo otpad, koji vole jesti, i dok ih nastavimo aktivno hraniti, i one će se pojavljivati", kaže Skok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpad im je hrana

Tu su vrlo inteligentne životinje i prilagodile su se životu u gradovima te parkovnoj arhitekturi u kojoj ima visokih stabala. Hrana koju bacamo kao otpad idealan im je izvor hrane.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Na pitanje je li mit da su to vrlo inteligentne ptice, kaže da nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sam sam vidio vranu na Kajzerici koja je orah bacila na igralište s visine 10 ili 15 metara. Nije se razbio, pa se ponovno digla na 20 metara te se orah razbio. Ali bila je tu i pametnija vrana koja je čekala pa je ukrala razbijeni orah", nasmijao se Skok.

Napadaju ljude kad brane mlade

Podsjetimo, lani je u Zagrebu bilo nekoliko napada vrana, tako se naša čitateljica tada požalila da napadaju na području Knežije i to na području u blizini škole te autobusne stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

I 2021. pisali smo o tome kako su vrane napale četiri žene u Zagrebu koje su zadobile teške tjelesne ozljede.

Jedna žena za medije je opisala kako je napad izgledao u kojem je slomila nogu: "Kljucala me po glavi još dok sam bila na pješačkom i nije odustajala. Ja sam vozila bicikl i dalje, i dočekala sam se na koljeno, pala i slomila sam nogu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz zagrebačke traume tada su pobrojali kakve su ozljede sanirali ljudima koje su imali bliske susrete s njima i tu su bili prijelom koljena, ozljeda kralježnice, zgloba ruke i istegnuće gležnja.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo