SLOKOVIĆ KRITIZIRALA PLENKOVIĆEVO PONAŠANJE: / 'Ne može on prozivati tuđe pravosuđe, to ne može raditi ni kod kuće'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL
8.11.2017.
15:26
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Odvjetnica iz zagrebačkog tima Jadranka Sloković kazala je kako na odluku britanskog suda o puštanju Todorića na slobodu nije bila utjecala odluka hrvatskog suda koji je pustio na slobodu sve osumnjičene u slučaju Agrokor.

Image
TODORIĆ ĆE PRED SUCA IPAK MORATI I PRIJE TRAVNJA 2018.: /

Sa suda za Net.hr potvrdili nove datume saslušanja

Image
TODORIĆ ĆE PRED SUCA IPAK MORATI I PRIJE TRAVNJA 2018.: /

Sa suda za Net.hr potvrdili nove datume saslušanja

'Protiv Todorića je određen istražni zatvor. U sklopu cijelog spisa će i ta činjenica postati poznata sudu, ali sad nije bila ni odlučna ni bitna. Mislim da je odlučujuća činjenica da su se Todorićevi odvjetnici pozvali na činjenicu da smatraju da on neće imati pravo na pravično suđenje u Hrvatskoj, kao i na činjenicu da smatra da je protiv njega u tijeku politički progon i da je pravosuđe u ovom slučaju politizirano. A s obzirom i na Lex Agrokor, gdje je doista politika intervenirala na neuobičajen način, od oduzimanja imovina pa do svih onih manje bitnih detalja da je DORH dobio dodatna sredstva za njegov progon, Božo Petrov je kao predsjednik Sabora podnio kaznenu prijavu, a podnesene su i neke druge kaznene prijave. Na koncu, nije bez utjecaja i činjenica da se u Hrvatskoj doista o ovome javno raspravlja, da su političari involvirani, da smo čuli izjave da je Todorić kriv i tako dalje. Radi se o ponašanju koje daje osnova za zaključak da je u ovaj postupak involvirana politika i da ona jednim dijelom određuje njegovu sudbinu', rekla je Sloković za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila je da se Todorić u londonskoj policiji prijavio prema ranijem dogovoru te demantirala tvrdnje da Todorić ima britansko državljanstvo. Otkrila je i da njegov sin Ante ne živi na istoj adresi.

Todorić je zadovoljan ishodom

Kazala je kako se čula s Todorićem koji je zadovoljan ishodom za kojeg kaže da je očekivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi smatramo da je takav ishod i očekivan i upravo je u skladu s unaprijed postignutim dogovorom na koji će se način on ponanašati, što će raditi i kakva će biti odluka. Moglo se raditi o većoj ili manjoj jamčevitni i drugim detaljima, ali ovakva je odluka bila očekivana', rekla je Todorićeva odvjetnica.

Dodala je da su od početka znali da će rasprava o njegovom izručenju biti kakazana 4 do 6 mjeseci od same predaje te kako je takva procedura uobičajena u Velikoj Britaniji. Sloković kaže da postoji mogućnost da se proces otegne i nakon 10. travnja, za kada je zakazana rasprava o izručenju, jer nakon odluke slijedi i žalba. Todorićev odvjetnički tim u Hrvatskoj u tom će se razdoblju baviti predmetom koji ga čeka pred domaćim pravosuđem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U Hrvatskoj pripremamo predmet s obzirom da se radi o izuzetno složenom predmetu gdje za početak moramo provjeriti određene navode. U suštini imamo reviziju i stručno mišljenje jednog vještaka na kojem se bazira cijelo rješenje o istrazi. Prije svega moramo angažirati vještaka koji će nam provjeriti da li je to tako ili to može biti nešto drugo', rekla je Sloković za Dnevnik.hr.

Iznenađena reakcijom premijera

Dodala je kako ju je iznenadila reakcija hrvatskog premijera, koji je, nakon što je Todorić pušten da odluku o izručenju čeka na slobodi, rekao da bi hrvatska nadležna tijela trebala tražiti pojašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Premijer Andrej Plenković je bio iznenađen odlukom britanskog suda, a ja sam iznenađena njegovom izjavom. Po meni je apsolutno neprihvatljivo prozivati pravosuđe neke zemlje zbog čega je donijelo određenu odluku. To politika ne može raditi ni kod kuće', rekla je Jadranka Sloković.

Podsjećamo, premjer je kazao da 'kao pravnik i netko tko zna nešto malo više o odluci, europskom nalogu i suradnji u kaznenim stvarima', misli da je u ovom slučaju važno da nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo