Sljedeća je na udaru Marina Matulović-Dropulić

U procesu pročišćenja stranke HDZ-ovce ne muči sudbina Kalmete, nego kako izbjeći prijevremene izbore. Neki smatraju da bi spasonosno bilo kada bi se sve istrage usmjerile prema Sanaderu.

2.12.2009.
11:33
VOYO logo

U HDZ-u vlada prva drama. Iako ministar Božidar Kalmeta gotovo svakodnevno preko medija poručuje kako mu ne pada na pamet ponuditi ostavku, u vrhu vladajuće stranke su svjesni da će ga u parlamentu, ali i u hrvatskoj javnosti biti teško obraniti. Svjesni su da je Kalmeta kao ministar u najmanju ruku odgovoran zato što nije uspostavio sustav koji bi i bez njegovog znanja i intervencije spriječio malverzacije u HAC-u.

"Kalmeta svakako može biti odgovoran zato što je propustio nadzirati događaje u državnom poduzeću koje spada u njegov resor, ali to ne znači da je sudjelovao u bilo kakvim kriminalnim radnjama. Ako ode zbog HAC-a, ispast će kao da priznajemo da je njegova krivnja ista kao i krivnja pritvorenih bivših direktora", kazao je Novom listu jedan od član predsjedništva HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neimenovani HDZ-ovac priznao je da njegove kolege više od Kalmetine sudbine muči kako zaustaviti osipanje Vlade, i tko je sljedeći koga će se poželjeti riješiti premijerka Jadranka Kosor.

Za razliku od slučaja bivšeg potpredsjednika Damira Polančeca kojeg su se HDZ-ovci lako odrekli, situacija s Kalmetom je drugačija jer se u stranci boje da će njegov odlazak značiti prijelomnicu za budućnost stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da su naši ministri na odstrelu. Ostali smo već bez resora policije, pravosuđa i gospodarstva iako se sada vidi da ni Berislav Rončević ni Ana Lovrin, a za sada ni Damir Polančec nisu bili krivi za ono za što ih se teretilo. Zato premijerka ovo sada mora energično zaustaviti. Ako i Kalmeta napusti Vladu, idući korak bit će prijevremeni izbori, a naš cilj mora biti, zajedno s koalicijskim partnerima, očuvanje Vlade što je i interes Hrvatske", izjavio je zabrinuti HDZ-ovac ističući da je već sada jasno tko je sljedeći na listi za odstrel.

Smatra da je sasvim jasno da je iduća Marina Matulović-Dropulić, kojoj neki mediji već pripisuju guranje određenih ljudi unutar HAC-a. Podsjeća da je Dropulić 30 godina u poslu i 20 godina u politici te da nije čudno što je upoznala mnoštvo ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li nas sada progoniti i zato što se neki od naših poznanika krivo parkirao", u strahu je HDZ-ov član Vlade.

Svi putovi vode prema Sanaderu

No, i odlučni Kalmetini zaštitnici u stranačkom vrhu znaju kako teško mogu zaustaviti tijek događaja nakon odlaska Ive Sanadera koji ima svoju unutarnju dinamiku i na kojeg vladajuća stranka ne može utjecati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko god to paradoksalno zvučalo, iz usta nekog HDZ-ovca za tu bi stranku, razmišljaju već pojedini istaknuti članovi, možda najelegantnije rješenje bilo kad bi se sve istrage usmjerile prema Ivi Sanaderu. Smatraju da bi se u tom slučaju Vlada mogla vratiti u normalan kolosijek i ministri bi se nesmetano počeli baviti svojim poslom.

Sasvim je jasno da se Prskalo, Lovrinčević i ostali ne bi usudili krasti iz državnog proračuna bez zaštite na višoj razini. Možda je netko bio iznad Kalmete. Kako se čini, svi putovi vode prema Ivi Sanaderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912010013006 arti-200911270450006 arti-200911300687006 arti-200911300502006

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo