Slijedi li sukob? Uskoro prvi test odnosa Kolinde i Milanovića

Hrvatski veleposlanik u Rusiji Igor Pokaz krajem lipnja ove godine napustit će veleposlaničku dužnost u Moskvi.

13.1.2015.
15:49
VOYO logo

Hrvatska može, naravno, neko vrijeme funkcionirati i s upražnjenim veleposlaničkim mjestom, no to bi, smatraju sugovornici Novog lista iz diplomatskih krugova, bila pogrešna poruka Rusiji i to baš u vrijeme zategnutih odnosa te zemlje s Europskom unijom, čija je članica i Hrvatska.

Osim Pokaza, koji odlazi dragovoljno, ove bi godine Vlada i predsjednik, odnosno predsjednica trebali dogovoriti imenovanja još desetak novih ambasadora. Uobičajeno je da se veleposlanici rotiraju ili povuku s mandata nakon četiri godine. To znači da bi tijekom ove godine trebalo poslati nove ambasadore u, primjerice, Austriju, Brazil, Irsku, Kanadu, Makedoniju, Nizozemsku, Norvešku, Rumunjsku, Tursku i još neke države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko nekih kandidata već je ranije postignut načelan dogovor, ti su ljudi, kako se neslužbeno doznaje, već dobili tzv. agremane, odnosno suglasnost zemalja primateljica, no službena procedura njihovog imenovanja nije dovršena. Trebala bi biti završena u mandatu nove predsjednice, koja im treba dati vjerodajnice, pa se otvara pitanje hoće li ona, kao sukreatorica vanjske politike, tražiti da se procedura ponovi, kako bi i sama sudjelovala u odluci o kandidatima, pogotovo ako bude smatrala da neki kandidati nisu dovoljno dobri. http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Slijedi-li-sukob-Izbor-veleposlanika-prvi-test-odnosa-Vlade-i-Pantovcaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo