'BIT ĆE MILIJUNSKE' / Slavonija zbraja štete od nove poplave: 'Izgubila sam sve. Zdravlje je najbitnije, ali ni toga više nemam'

Bujica vode sručila se na mjesta mahom s Krndije i Papuka, a mještani govore da je to drugi takav slučaj u posljednjih 10 godina

20.7.2021.
19:52
VOYO logo

Dan nakon poplava uzrokovanih obilnom kišom i u našičkom se kraju zbrajaju štete. Voda se većim dijelom povukla, no iza sebe je ostavila blato, mulj, urušenu kuću i uništenu bijelu tehniku te automobile. 

Bujica vode sručila se na mjesta mahom s Krndije i Papuka, a mještani govore da je to drugi takav slučaj u posljednjih 10 godina. Ekipe vatrogasaca i crvenog križa još su na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer, prvo neviđeni pljusak a zatim slijevanja bujica vode na Našički kraj. U Seoni kraj Donje Motičine baka Marija neutješna. Njezin je dom odnijela vodena stihija. "Izgubila sam sve što sam imala. Ono je moja kućica. Ono je bilo moje dobro. Moja sirotinja. Zdravlje je najbitnije ali ni toga više nemam", kazala je Marija Bošnjaković iz mjesta Seona. 

Kokice nije uspjela naći

U Našicama, voda je prijetila mostovima jučer. Danas se voda povlači no iza sebe ostavlja mještane Martina u radnoj akciji čišćenja. Mira Panjković isušuje kuću i automobil, no svoje kokice nije uspjela naći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tri nisam. Nema ih. Dve smo našli. Jedna je loše. Onako kunja. Ali tri nema", kaže Mira Panjković

Njezina prva susjeda Blaža Jurić još je jučer procijenila da će štete biti velike. Kada se voda povukla njezine su se crne slutnje obistinile jer štete su ogromne. "Vidjeli ste cirkular. Mlinovi za runiti kukuruz. Aparat za varenje. Ova hondica. Hladnjak, sve. Šta da vam kažem. Kosilica", nabraja Blaža Jurić iz Martina što je sve uništeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li pčele preživjeti?

Crveni križ donosi mještanima strojeve za isušivanje prostorija. Osluškuju sve što im treba i pomažu. Vatrogasci na terenu spašavaju što se spasiti da. No, za ratare ali i pčelare spasa nema. Dominik Jurić svoje košnice skuplja po polju no strahuje da pčele neće preživjeti poplavu.

"Matica, ako je ostala živa, onda bi moglo biti da ostanu. Ali ako matica nije onda... Loše mi se čini", kaže Dominik Jurić iz Martina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta će biti milijunska

Na terenu je i župan. Svjestan je da će obnova trajati ali i koštati. "Štete će se naravno brojati u milijunima pretpostavljam. Proglasit će se elementarna nepogoda", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić

No za baku Mariju sa početka priče, čija je jedina i sva imovina uništena ima utješne riječi i obećanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo urušavanje u Seoni, Donjoj Motičini u kojoj je živjela jedna baka. I to ćemo naravno što brže riješiti. Prvo prvenstveno problem smještaja te bake i onda naravno te štete koja je nastala poplavom", kaže Anušić. 

Mještani se nadaju da će pljuskovi prestati kako bi mogli počistiti svoje kuće, ali nadaju se da će Hrvatske vode izgraditi neophodni sustav protiv poplava. I to obećanje imaju, no svjesni su da će do toga načekati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo