"Ovo je dan radosti" / Slavlje nakon mjesec dana posta: Bili smo u džamiji na proslavi ramazanskog bajrama

Čak su i poznati youtuberi ove godine snimali vlogove za ramazan - ili vlogodan

4.6.2019.
22:43
VOYO logo

S izlaskom sunca jutros su muslimani krenuli na dugo iščekivanu bajramsku molitvu, kojom službeno završava mjesec posta i počinje slavlje. 

Dodatni tepisi su se iznosili, klanjalo se čak na hodniku i u učionicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je dan radosti za vjernike koji su ispostili prije svega mjesec ramazan, smogli snage", kaže ​Aziz ef. Alili, hafiz i glavni zagrebački imam.

A snage je trebalo imati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored koji su muslimani pažljivo pratili posljednjih mjesec dana, na njemu piše od kada do kada se posti. Pa evo jučer su postili od 2.21 pa sve do 20:46 minuta. zato danas s početkom bajrama mogu piti kave i jesti baklave koliko god požele. 

I moći će to činiti cijeli dan, svaki dan do idućeg ramazana. Post je određen po izlasku i zalasku sunca, a oni koji poste godinama već su si naučili olakšati sehur, doručak i iftar, večeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolje je jesti laganu hranu, jednom sam pojela čevape i bilo mi je užasno zato što mi se pilo vode. Mlijeko je dobro popiti ujutro, ublaži sve. I lagana hrana. Recimo hurme, datulje, to je najbolje za omrsiti s hurmama i vodom", govori nam studentica Almasa Memović.

Almasa kao i mnogi drugi, posljednjih mjesec dana ne spava baš dobro, do dva, tri ujutro se druži s prijateljima -  priznaje da joj je najslađi espresso iza ponoći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imala si vjerovatno neke obaveze preko dana, kako je bilo to bez kapi vode?

I youtuberi snimali vlogove za ramazan - ili vlogodan

"Iskreno bilo mi je teško pošto sam trenirala u toku ramazana, ali sam uspjela nekako", kaže nam Almasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni azilanti također nastavljaju tradiciju klanjanja za bajram, kao Ali iz Sirije koji je u džamiju posljednjih mjesec dana dolazio svakodnevno. 

"Najbolja stvar je danas, možemo jesti, možemo sve." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će se jesti danas posebno?

"Kava i baklava ujutro", odgovara Ali, azilant iz Sirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raduje nas što je u ovako velikom broju diljem Hrvatske tako veliki broj vjernika, to nas ohrabruje", dodajeAziz ef. Alili, hafiz i glavni zagrebački imam.

Čak su i poznati youtuberi ove godine snimali vlogove za ramazan - ili vlogodan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo uzdržavanje od hrane ipak nije za sve, oslobođeni su stariji, bolesni, oni koji putuju, trudnice i žene s menstruacijom. A propušteni dani se mogu nadoknaditi do sljedećeg posta - kroz godinu dana. 

"Znate da sam sudjelovao u predizbornoj kampanji, za mene je to bila ramazanska kampanja. Naporno i onako kako se Ramazan ne obilježava", ističe saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Hasanbegovića, na bajramsku molitvu je 19 godinu zaredom došao i Milan Bandić. Po dolasku je pola sata proveo na vratima rukujući se baš sa svim vjernicima. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo