dvije i pol milijarde eura iz europskih fondova /

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem: puno je planova, ali ostaje pitanje koliko će ti projekti donijeti benefita stanovništvu i poduzetnicima

U Slavonskom Brodu zasjedao je Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kojim predsjeda osobno premijer Andrej Plenković

21.11.2017.
19:05
VOYO logo

Vlada planira za projekt Slavonija, Baranja i Srijem osigurati dvije i pol milijarde eura iz europskih fondova, a koji bi se utrošile isključivo za projekte u pet slavonskih županija. Uz premijera u Slavonski Brod je stiglo još deset ministara.  

Ima puno projekata koji su spremni, a ovo je prva Vlada koja se aktivna uključila u ubrzavanje i kordinaciju sredstava iz EU fondova. Većinom je usmejreno na prometne projekte -  gradnju cesta, luka na rijekama... Ostaje samo otvoreno pitanje koliko će ti projekti donijeti benefita stanovništvu i poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pola Vlade u Slavonskome Brodu danas je podnijelo izviješće o provedbi projekata za Slavoniju, Baranju i Srijem. 

 "Možemo reći da je u odnosu na ono što smo imali u srpnju u Požegi – imali smo 6,73 posto ugovorenih sredstava, sada smo na 14,85 posto, to iznosi u proteklih godinu dana dvije milijarde 784 milijuna  kuna ulaganja iz tri operativna programa i programa za ruralni razvoj#, kazala je Gabrijela Žalac, ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, poduzetnici pet slavonskih županija od dvije milijarde, povukli su kroz natječaje samo 20 posto – 350 milijuna kuna.

Najviše se čulo da se ulaže u razvoj prometne infrastrukture – gradnju brzih cesta, razvoja riječnih lukaVukovar, Slavonski Brod, Osijek te izgradnju putničkih pristaništa u Osijeku i Slavonskome Brodu.  Lijepo je graditi ceste, ali poentirao je ministar poljoprivrede. 

"Dio projekata koje smo danas nabrojali su odlični za infrastruktutu, ali netkotreba živjeti u Slavoniji (BLIC) Znači, nove farme, novi peradarnici,  novi trajni nasadi jabuka, krušaka, trešanja, klaonice, pogoni za preradu mesa, mini sirane, mini mljekare.To je ono što Slavonce ostavlja u Slavoniji", kazao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

A trebaju im i bolji uvjeti života, rada i školovanja. Gradonačelnik i saborska zastupnica zatražili su rješenje za izgradnju nove Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram napomenuti da u 22 razredna odjela tih 107 učenika pohađa nastavu, da je škola izgrađena 1960. , '76. godine adaptirana i već je 41 godinu privremeno pohađaju", ispričala je Ljubica Maksimčuk, saborska zastupnica (HDZ).

Premijer je obećao pomoć, pomno bilježeći sve zahtjeve - te je zaključio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve su to teme koje su Vladi važne kako bismo poslali porukuohrabrenja i poruku da je Slavonija s obzirom na sve okolnostikoje su jojoj se dogodile od velikih stradanja u Domovinskom ratu pa nadalje za našu Vladu jedan konkretan prioritet koji će se u ove četiri godine realizirati.", kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Prvi potez će biti za deset dana na sjednici Vlade koja će se održati u Osijeku donijeti nove zakone kako bi se planirani projekti i islazane potrebe te problemi lakše rješavali. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo