OSMIŠLJEN PROJEKT / Škoro na ruski pogon: Zašto su se oko Domovinskog pokreta okupili milijunaši i milijarderi?

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Moćni Pavao Vujnovac uključio se i u poslovni pothvat Plenkovićeve vlade nakon Todorićeva pada...

22.5.2020.
12:35
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Povezanost MiroslavŠkore i grupacije slavonskih poduzetnika te njihov utjecaj u Domovinskom pokretu poprilično je neobičan, ali kad se "zagrebe ispod površine", situacija postaje ponešto jasnija.

Image
OTKRIVAJU SE ADUTI /

Nova/stara lica: Škoro ide na izbore s 'anonimcima', SDP s 'klincima', a HDZ se odlučio 'igrati na sigurno'

Image
OTKRIVAJU SE ADUTI /

Nova/stara lica: Škoro ide na izbore s 'anonimcima', SDP s 'klincima', a HDZ se odlučio 'igrati na sigurno'

"Volio bih da Škoro samostalno donosi svoje odluke, ali ti ljudi, taj krug oko njega, nažalost ima velik utjecaj", izgovorio je NikolaGrmoja, politički tajnik Mosta kada je obrazlagao razloge prekida pregovora s Domovinskom pokretom Miroslava Škore i tako ponovno skrenuo pogled javnosti na one koji tvore "tim Škoro", na njegove savjetnike i financijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Grmoja nije htio govoriti o imenima. Opet je sve ostalo na propitivanju na koga je zapravo mislio.

Već nakon predstavljanja Domovinskog pokreta u Zagrebu bilo je vidljivo da je Miroslav Škoro izgubio dvojicu utjecajnih savjetnika iz predsjedničke kampanje, MatuMijića i MatuRadeljića, a da "projekt" preuzima nova ekipa, sa značajno mnogo zastupljenih menadžera, odnosno suvlasnika tvrtke Pevex, ex Pevec. Već dugo hrvatska politička scena nije zabilježila takvu pojavu, piše Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Pevec je 2018. završila sa slavljeničkim rezultatima. Ukupni prihodi tvrtke porasli su na 1,954 milijarde kuna dok je neto dobit porasla na 139,6 milijuna kuna.  Za 2018. godinu Pevec je prvi put nakon stečaja isplatio dividendu svojim dioničarima, i to u iznosu od 80 milijuna kuna, što čini 75 posto ukupne dobiti iz 2017. godine. Trenutačna vrijednost dionice tvrtke, zaključno s 1. travnja 2019. godine, iznosi 387 kuna po dionici dok je početkom 2016. godine njena vrijednost iznosila tek 79 kuna po dionici.

Na to more milijuna i milijardi prikopčao se politički projekt Miroslava Škore i nakon svih tih brojki gotovo da se podrazumijeva ono što je Nikola Grmoja dao naslutiti: oni koji jamče ovakav novac vode i glavnu riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Mario Radić, predsjednik NO Pevexa, i vlasnik drugih nekoliko tvrtki (Filir, Dicentra...) osoba koja se odlučila maksimalno posvetiti projektu Škoro. Iako se u romansiranim verzijama priče o Škorinom političkom usponu pojavljivalo nagađanje da se Škoro i Radić znaju jer potječu iz istog kraja, Net.hr doznaje da su službeno počeli kontaktirati i surađivati tek u svibnju 2019. godine kada su Mate Radeljić, bivši savjetnik u uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, i Velimir Bujanec nagovorili Miroslava Škoru da prelomi mogući politički angažman.

Naime, Miroslav Škoro je odmah naglasio da je on spreman za takav pothvat, ali uz uvjet da se riješi i financijska konstrukcija za takav kompleksni pothvat. Nakon prvih anketa i signala da bi Škoro mogao biti nova politička zvijezda, sve je krenulo mnogo lakše i jednostavnije. Tada su krenuli i prvi razgovori Miroslava Škore i Marija Radića. I dogurali su daleko. Mario Radić je skicirao cijelu financijsku konstrukciju i tako je stvorio svoju neupitnu poziciju u projektu Škoro. On je bio svojevrsni neformalni direktor kampanje, spajao, okupljao financijere, osmišljavao modele financijske podrške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Motivacija svim tim poduzetnicima je u tome što su znimno brzo zaradili enorman novac, imaju milijune, ali osjećaju se nekako zarobljeni u "provinciji", a projekt Škoro im je iznenada otvoriovizuru prema najvišim hrvatskim političkim visinama.

Dok se u vrijeme predsjedničke kampanje nastojala prikriti direktna veza Pevecovih menadžera i Škore, nakon odluke o formiranju Domovinskog pokreta Mario Radić se otvoreno pojavljuje uz Miroslava Škoru, a sudjeluje i na gotovo svim sastancima, odnosno, može se reći da više i ne skriva činjenicu da je ključna osoba u timu. Kritičari Miroslava Škore skloni su reći da je i Škoro, zapravo, samo njegov “maneken”. Osoba koja pjeva i nastupa, prezentira glavne programatske ideje, a da je mozak operacije Mario Radić. No, koliko je Radić, veliki dioničar Peveca i predsjednik NO Pevec, i suvlasnik nekoliko drugih tvrtki zajedno s predsjednikom uprave Peveca, u tome solo igrač, a koliko predstavnik cijele grupacije slavonskih poduzetnika u kojoj je ipak najmoćniji gospodar plina Pavao Vujnovac?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki poduzetnik, vlasnik tvrtke PPD (preko ENNA grupe), koja je ostvarila rekordne, astronomske zarade, zahvaljujući neobično ciljanoj pripremljenosti za liberalizaciju tržišta plina, prvo u vrijeme HDZ-ovog ministra gospodarstva Đure Popijača, a potom u vrijeme HNS-ova ministra i Vujnovčeva osječkog prijatelja, Ivana Vrdoljaka, danas je ne samo moćni uvoznik ruskog plina (iz Gazproma) nego je i jedan od najutjecajnijih krojača hrvatskih političkih tokova iz sjene.

Iako se javno govori da se Vujnovac "ne želi eksponirati", ili "da mu ne treba politika", činjenica jest da se uvijek nekako naišlo na njega. Poznato je da je upravo njegova tvrtka posudila HDZ-u nekoliko milijuna kada je poslovanje stranke bilo na koljenima, i to preko tadašnjeg tajnika, Milijana Brkića i uz znanje tadašnjeg predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka, a kada HDZ nije vraćao posuđeno - Vujanovac je prozvao i stranku i Brkića u medijima. Ostalo je zabilježeno da je njegov bivši direktor bio i direktor prve kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, Ivica Mlinarević, inače dugogodišnji HDZ-ovac. Upravo na posuđenim Vujnovčevim milijunima izrasla je cijela prva kampanja Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moćni Pavao Vujnovac uključio se i u poslovni pothvat Plenkovićeve vlade: nakon što je na temelju lex Agrokora bivši koncert Ivice Todorića došao u većinsko vlasništvo ruskih banaka (Sber i VTB) trebalo je još samo nekoliko postotaka da bi ruski vlasnici mogli posve neometano upravljati tvrtkom. U siječnju ove godine upravo je PPD uzeo još 6,4 posto vlasništva u Fortenova grupi i tako u tišini zaključio priču.

Dakle, što će Pavlu Vujnovcu još i ova igra s Miroslavom Škoro kad je posve jasno da jednim potezom dopire u Banske dvore ovako i onako i može rješavati što hoće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kum Marija Radića, Krešimir Bubalo, član uprave Peveca, ex Glavašev HDSSB, kažu sugovornici iz Osijeka za Net.hr, najavljuje svoje mjesto na Škorinoj listi u 4. izbornoj jedinici, a onda i - ministarsko mjesto u budućoj Vladi. Nije poznato koje je mjesto sebi rezervirao Mario Radić osobno. Možda bi on i dalje ostao nevidljiv strateg? Tobože prvi iza Škore, a zapravo glavni. Osoba s kojom će vrlo izgledno Plenković morati sjesti poslije izbora i razgovarati.

Jedno je sigurno, Pavao Vujnovac, ako i nije uključen u operativu u akciji Škoro, ne protivi se da tvrtka u kojoj on ima najveći udio, podržava taj politički projekt. Jer da se protivi, lako bi to mogao presjeći. S druge pak strane, sigurno je i to da Miroslav Škoro gotovo ništa financijski ne ulaže u svoj vlastiti politički projekt. A ovako prikopčan na grupaciju neobičnih i spretnih brzorastućih hrvatskih poduzetnika izraslih na ruskim i političkim vezama u kojima se očito nikada nije propitivala pozadina, teško će ikoga uvjeriti da je predstavnik političkog pokreta koji želi donijeti promjene u hrvatskom gospodarstvu - na bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo