MINISTAR OBEĆAVA / Školujte se za mesare jer dobivate sve ovo: Stipendije, besplatne udžbenike, obrok, poklone...'

Na sjeveru Hrvatske postoji velika potražnja za mesarima, no njih je iz godinu u godinu sve manje

26.6.2019.
18:54
VOYO logo

Na prvi dan upisa u srednje škole, dobre vijesti za sve one koji razmIšljaju o strukovnim zanimanjima. Njima će se povećati stipendije, i to s devet tisuća na 18 tisuća kuna.

Ovu mjeru, koju smatraju i demografskom, u Čakovcu je predstavio ministar gospodarstva Darko Horvat. Učenike strukovnih zanimanja očekuju i druge pogodnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjeveru Hrvatske postoji velika potražnja za mesarima, no njih je iz godinu u godinu sve manje. Kako bi potaknuli školovanje upravo za to zanimanje - ministar gospodarstva i Mesna industrija iz Čakovca dogovorili su stipendije za nove učenike i to u iznosu od 2800 kuna. Od čega 1800 daje mesna industrija, a tisuću kuna Ministarstvo.

"Prošle godine smo imali pet stipendista u dvije škole u sva tri razreda što je naravno puno premalo za naše potrebe koje imamo u ovom trenutku. Naš plan je da u sljedećih tri do pet godina, upravo kroz ovaj program osiguramo nekih petnaestak novih mesara", rekao je predsjednik uprave Mesne industrije Vajda Alen Kajmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz stipendiju nudi se i siguran posao na kraju školovanja, besplatni udžbenici, plaćena praksa, mogućnost rada za vrijeme praznika, besplatan topli obrok i poklon paketi za blagdane. Ovaj projekt, smatra pak ministar Darko Horvat, otvorit će nove radna mjesta, a zajedno s edukacijom, najbolja je mjera kojom će se zadržati mlade u Hrvatskoj.

"To je prvi nužni, ne i dovoljni, ali nužni prvi korak da se spriječi egzodus ovih mladih ljudi u neku od nama susjednih zemalja gdje, budimo svjesni činjenice - danas više nisu plaće tri ili pet puta veće. Danas su plaće koje su 50 ili 60 posto veće i dobro je za razmisliti dali otići", kazao je ministar Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu priču, poručuju, olakšava saznanje o potrebnim zanimanjima, a spremni su i na nova ulaganja kako bi se situacija što prije promijenila na bolje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo