preveniranje debljine / Školica zdrave prehrane u riječkim školama: 'Rezultati su pokazali da djeca sve više znaju što trebaju jesti'

Već 30 godina riječki vrtići imaju zdrave jelovnike, a prije nešto više od godinu dana grad Rijeka je zdrave 'marende' uveo i u osnovne škole

6.11.2017.
19:13
VOYO logo

Učenici riječkih osnovnih škola kroz školsku prehranu usvajaju zdrave prehrambene navike, a ukusne jelovnike za njih pripremaju stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo. 

Prvašići osnovne škole Nikola Tesla ostaju u boravku do četiri poslijepodne, pa imaju topli obrok. Na meniju se često nalazi maneštra sa suhim mesom i kobasicama, a za desert palačinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo jesti zdravo da bi bili zdravi", rekla je Lorena Perčić, učenica Osnovne škole Nikola Tesla Rijeka.

"Volim svo voće i povrće, a pizzu i hamurger ne volim", rekao je Mihael Dalić, učenik Osnovne škole Nikola Tesla Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz tjedan im se obroci ne ponavljaju, a juha je na meniju bar dvaput. 20 posto riječke djece je preuhranjeno, a tako je otprilike i u ostatku zemlje. To se može promijeniti jer se zdrave prehrambene navike uče, a istraživanje je pokazalo da ih u Rijeci zasad ima tek jedna trećina mališana.

"Pojedem dvije jabuke na dan, po ljeti sam pojela tri breskve, jako volim voće, i grožđe volim i šljive volim i smokve", rekla je Franka Imgunda, učenica Osnovne škole Nikola Tesla Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem nastaje u petom osnovne, pa je prije nešto više od godinu dana pokrenuta eksperimentalna Školica zdrave prehrane. Uključila je 923 petaša u 23 riječke osnovne škole.

"Rezultati su pokazali, najprije su znali oko 50 posto što im treba, sad već zna 80 posto djece što im treba, a ono što je najinteresantnije oni znaju i kako izgleda prehrambena piramida i da trebaju jesti voće i povrće, ali ne znaju koliko i ne znaju zašto, ili isto tako znaju da nije dobra coca cola, ali nisu znali zašto", govori Sandra Pavičić Žeželj, voditeljica Odsjeka za unapređenje prehrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školici su dosta naučili pa ona ide dalje. Plan je da sedme i osme razrede uključi u pripremanje jednostavnijih obroka u školama. Cilj je preveniranje debljine kroz usvajanje zdravih navika.

"Mi smo recimo u prošloj godini 55 tisuća kuna planirali, dakle radi se zaista o iznosu za koji mislim da ga nije problematično izdvojiti, a rezultati su neprocjenjivi", izjavila je Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi bili još bolji, u priču se aktivno moraju uključiti i roditelji. Projekt zdrave prehrane nije trka kratkog daha već maraton koji se mora istrčati jer zdravlje djece svima mora biti prioritet

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo