apsurdu nema kraja / Škola prešla na online nastavu zbog grijanja: 'Više nam nije problem nositi maske jer nas ujutro čak i griju'

Problem s grijanjem nastao je kada je počela energetska obnova škole

29.10.2020.
12:15
VOYO logo

Ukupno 366 učenika srednje Medicinske škole u Slavonskom brodu, posljednih su tjedana sjedali u svoje školske klupe u razredima u kojima nije bilo grijanja. Učenica Sara za RTL Danas se javila online jer od danas, ne zbog korone, već zbog nedostatka grijanja u toj školi i nastava ide online.

"Kad smo u prvoj smjeni temperatura zna biti čak i nula. To je čak i prihvatljivo dok vani ne pada kiša. Onda učenici ulaze u školu mokri i vlažni. Nemaju se kako osušiti pa takvi sjede do kraja dana", kazala je Sara Čančar.

Govori, zadnjih dana, u školi je bilo poprilično neugodno.

"Više nam čak nije problem nositi maske, naviknuli smo se na njih zato što nas ujutro čak i griju. Prošli tjedan smo imali situaciju u školi kada je jedna grupa iz mog razreda imala masažu i zbog uvjeta koji su u školi i toga što nema grijanja nisu mogli izvest tu masažu. Ne mogu skinuti majicu, prehladno je. Oni su čak uzimali svoje ručnike koje su ponjeli za masažu pa su se pokrivali nima koliko im je hladno bilo", ispričala je Sara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem s grijanjem nastao je kada je počela energetska obnova škole.

Grijanje je u medicinsku školu stizalo iz susjedne Obrtničke škole jer spojeni su na isti sustav. Taj je sustav prestao raditi kada su otpočeli radovi.

Obnova vrijedna tri milijuna kuna, iako itekako vrijedna za školu, govori ravnateljica, trenutno im je zakomplicirala živote.

"Radovi su počeli u srpnju. Tog trenutka smo se odvojili od kotlovnice Obrtničke škole u dvorištu kako bi se ispustila voda iz sustava grijanja. Županija je uputila zahtjev Brodplinu za novi priključak koji mi čekamo do prošlog tjedna", otkrila je ravnateljica škole Jelena Jelinić Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Online nastava, ipak ne može zamjeniti onu školsku.

"Meni kao maturantu to neće dobro pasti zato što treba pisati maturu u petom mjesecu. Još kad nam stave stručne predmete, Hrvatski, engleski mislim da to neće dobro završiti", rekla je Sara. 

Stoga i ravnateljica i nastavnici zbog svoje djece žele da što prije krene uvođenje grijanja u njihovu školu.

"Planirani radovi kreću sutra. Iz Brodplina su nas izvjestili kako bi trebali trajati tjedan dana ali ja s rezervom uzimama da bi moglo biti deset dana da bismo bili sigurni."

A nakon toga učenici će se vratiti u svoje tople klupe i nadati se da zbog korone neće morati ponovno na online nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo