Škegro nam savjetuje da učimo jezik koji ne postoji!

Vladin ekonomski savjetnik Borislav Škegro savjetovao je građanima da manje uče francuski, a više kineski ili indijski.

16.11.2010.
11:06
VOYO logo

''Manje učite francuski jezik, a više kineski i indijski'', savjetovao je hrvatskim građanima prošlog tjedna Vladin ekonomski savjetnik Borislav Škegro u kolumni objavljenoj u Globusu. No, očito je da Škegro i nije baš upoznat s činjenicom da indijski jezik, barem u formalnom pogledu, ne postoji. Naime, indijski ustav službeno priznaje postojanje 22 različita jezika na području države, od kojih nijedan nema status nacionalnog jezika, piše Nacional.

Za službeni državni jezik proglašen je hindu, no kako Vlada nema ovlasti da njegovo korištenje nametne saveznim državama, svaka od njih ima pravo sama odrediti koji će se jezik službeno koristiti na njezinom teritoriju, a hindu se u većoj mjeri koristi jedino u središnjem i sjevernom dijelu Indije, dok ga u južnim saveznim državama gotovo uopće ne koriste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je standardni govorni jezik u cijeloj Indiji, barem u poslovnom okruženju, engleski jezik, koji se podučava u većini indijskih škola.

Dapače, jedna od ključnih komparativnih prednosti Indije i uzroka jakog gospodarskog rasta te države tijekom posljednjeg desetljeća upravo je činjenica da država posjeduje veliku populaciju sa znanjem engleskog jezika, piše Nacional.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201008250433006 arti-201008020370006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo