Milanović Slavoncima: Nećemo vas zaboraviti

Nakon što je u Hrvatsku konačno stigla dobra vijest - ona da nam je agencija Fitch prognozu kreditnog rejtinga izmijenila iz negativne u stabilnu, održana je redovita sjednica Vlade.

6.9.2012.
10:23
VOYO logo

Na dnevnom redu Vlade su, među ostalim, Nacrt prijedloga nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. - 2020., izmjene i dopune Zakona o djelatnosti socijalnog rada te odluka o osnivanju Savjeta za mlade.

Premijer Zoran Milanović danas je na početku sjednice komentirao teške kritike oporbe po pitanju podjele Hrvatske na dvije regije. "Od kada sam u politici čuo sam svašta, ali ovako zlokobnu kritiku jedne dobre odluke dugo nisam. Ovdje se pokušava od dviju strana napakostiti jednom dijelu Hrvatske. To je grozno, podjela na dvije regije je u hrvatskom interesu", kazao je Milanović te poručio Slavoncima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo vas zaboraviti", te se pozvao na, kako je kazao, "jedan psalam u Bibliji": "Ako te zaboravim Jeruzaleme, neka mi se osuši desna ruka".

Neodgovorna, populistička i huškača politika

"To je sve što bi se moglo reći za Slavoniju - neka mi se osuši desna ruka, učinit ćemo sve da se izvuče iz krize, a naročito od neodgovorne populističke i huškače politike", kazao je poručujući oporbi koja ih je žestoko kritizirala zbog navedene odluke da je u politici čuo svašta, ali tako zlonamjernu kritiku još nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući dobre vijesti iz agencije Fitch koja nam nije smanjila kreditni rejting, premijer je kazao kako nema razloga za euforiju.

"Ovo nije kraj, nije ni početak kraja, nego eventualno kraj početka", poentirao je Milanović dodajući kako smo "dobili sada kredit jer se u naše poteze u sektoru gospodarstva, a naročito financija vjeruje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki projekti ne mogu biti započeti odmah

Milanović je kazao i kako "naravno veliki projekti ne mogu biti započeti odmah" te da za to treba koji mjesec više. "Ali ono što smo radili do sada, ono što je ministar financija radio u financijskom sektoru, mora se početi odmah", kazao je ističući kako Vlada ima pravo na grešku, ali nema pravo na puno grešaka.

Djeca puno piju i puše, a ne peru zube

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je danas nacionalnu strategiju za razvoj zdravstva za narednih osam godina, do 2020. Ostojić se pohvalio kako su u radu na nacrtu kojeg Hrvatska do sada nije imala radili stručnjaci, zdravstveni profesionalci, ekonomisti i pravnici, a zatim je Milanović objašnjavao kako u zdravstvu treba biti štedljiv, ali na način da se za isti novac dobije bolja usluga. Upravljanje u zdravstvu ocijenio je lošim, a sustav isuviše fragmentiranim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priči o nacionalnoj strategiji na sjednici dao je svoj obol i ministar Željko Jovanović objašnjavajući zašto je uveo zdravstveni odgoj u škole. Djeca puno piju i puše, a ne peru zube.

"Nas su u školi svake godine vodili zubaru. To je bilo prilično traumatično iskustvo, ali nužno. Dakle sva su djeca išla i radnička i druga. Ne znam kako je danas, ali bilo bi dobro da to bude i sada pravilo", poručio je zatim premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Grčić predložio je Vladi osnivanje povjerenstva za utvrđivanje obaveza Vlade u realizaciji plaćanja izgradnje zadarske dvorane Višnjik. Grčić se osvrnuo na projekt gradnje sportskih dvorana ističući kako se radilo o lošoj priči čije efekte sada zbrajamo.

Po pitanju Višnjika, Grčić je kazao kako je još 2007. dogovoreno da Vlada plati 50 posto troškova, no oni se, ističe, definiraju već godinama. Tada je Vlada plaćala 70 milijuna, što znači da su ukupni troškovi narasli na 140 milijuna kuna. No onda su troškovi dosegnuli iznos od 200 milijuna, a Vlada je trebala platiti 100 milijuna kuna. "Očekujete da je tu kraj, ali nije. U zadnjem potraživanju grada Zadra troškovi su 227 milijuna", kazao je predlažući stoga osnivanje povjerenstva čiji bi članovi bili on, Slavko Linić, Ivan Vrdoljak i Željko Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo