NEOBIČNA SJEDNICA VLADE: / Plenković malo o Jasenovcu pa o koronavirusu, a onda pred svima naglas čitao 'Juditu'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Naša je dužnost osuditi ove strašne zločine počinjenih uime patvorenog domoljublja.

22.4.2021.
11:35
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković je komentirao obilježavanje 76. obljetnice proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac. "Danas ujutro nas sedmero članova Vlade bili smo u Jasenovcu gdje smo obilježili dan proboja grupe posljednjih zatočenika iz zloglasnog ustaškog logora i prisjetili se nedužnih žrtava tog režima, osobito Židova, Srba, Roma i brojnih hrvatskih antifašista i demokrata”, rekao je Plenković. "Domoljublje se nikad ne zasniva na mržnji", dodao je.

“Naša je dužnost osuditi ove strašne zločine počinjenih uime patvorenog domoljublja. Zadaća nam je razvijati društvo u kojem ljubav prema domovini ne može biti mržnja prema drugačijima. Naša je dužnost da iz tog mračnog razdoblja izvučemo pouke kako bismo mlađim generacijama prenijeli istinske poruke domoljublja. Zahvaljujući iskrenom domoljublju, hrvatska je danas članica EU i s pravom se možemo ponositi s time što predstavnici manjina danas imaju predstavnike u Vladi i što su dio parlamentarne većine", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pandemiji koronavirusa

Osvrnuo se i na epidemiju koronavirusa. "Nakon sedam tjedana rasta već 10 dana bilježimo stagnaciju što je ohrabrujuće, ali nije znak za opuštanje", poručio je. Rekao je da će cjepiva biti dovoljno te da će se cijepljenje intenzivirati. "Cilj je do ljeta cijepiti 50 do 55 posto stanovništva iznad 18 godina, odnosno oko 3,3 milijuna", istaknuo je te još jednom pozvao građane, posebno one starije dobi, da se cijepe.

DZS je objavio podatke prema koji pokazuje da je u veljači prvi put prosječna neto plaća bila više od 7 tisuća kuna čemu je značajno pridonijela porezna reforma, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da se 22. travnja održava i Dan planeta Zemlje, kao i Dan hrvatske knjige te je premijer Plenković čitao Marulićevu 'Juditu'. "Komu poklon diju, Bogu, spasu momu, jere konac viju počitan'ju tomu. (...) Bogu budi hvala Ki nebesa skova i svaka ostala. Amen", završio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: 'Od 1. svibnja u Hrvatsku će stizati 230 tisuća doza cjepiva tjedno'

Ministar Tomo Medved izvijestio je članove Vlade o stanju na potresom pogođenom području. "Za sada imamo oko 500 objekata koji su u prioritetu za uklanjanje, pregledano je više od 30.000 objekata, više ih je od 6000 sa oznakom crveno", rekao je Medved. Najavio je i održavanje tematske sjednice u Hrvatskoj Kostajnici.

Ministar Vili Beroš izvijestio je o trenutnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu. "144 milijuna u svijetu zaraženo je koronavirusom. Broj preminulih veći je od 3 milijuna. Danas je u Hrvatskoj ukupno 16.116 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je trenutno 33.940 osoba. Od početka epidemije u Hrvatskoj ukupno je zabilježeno 316.308 osoba zaraženih koronavirusom. Do danas su ukupno testirane 1.734.234 osobe. Do jučer je u Hrvatskoj iskorišteno 726.315 doza cjepiva protiv koronavirusa, a cijepljene su 578.273 osobe.", izvijestio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveće stope incidencije imaju PGŽ, Šibensko-kninska i Međimurska županija", rekao je te dodao da je najviše cijepljenih prvom dozom u Krapinsko-zagorskoj županiji, a drugom u Sisačko-moslavačkoj.

Dodao je da će od 1. svibnja u Hrvatsku stizati 230 tisuća doza cjepiva tjedno. "Koristi od cijepljenja daleko su veće od rizika", dodao je Beroš i naglasio kako su zatražili dodatne respiratore za bolnicu u Varaždinu budući da su bolnice pod velikim pritiskom. "17. travnja smo posjetili riječki KBC. Osigurali smo dovoljan broj kapaciteta za bolesnike. Pred nama je dolazak većeg količina cjepiva, a proces cijepljenja intenzivirat ćemo samo zajedničkim naporima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj hospitaliziranih i onih na respiratoru i dalje raste. Prosječna dob hospitaliziranih je 66,7 godina. 15% hospitaliziranih su mlađi od 50 godina. 15 su dobi od 50 do 59 godina, a ostalo su stariji od 60 godina", rekao je ministar Beroš.

Božinović: 'Utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije'

Ministar Davor Božinović govorio je o mjerama Stožera. "Od posljednje sjednice vlade Stožer je donio 10 odluka, 4 na nacionalnoj razini i 6 na prijedlog županijskih stožera. Nije bilo izmjena na nacionalnoj razini, radi se o produljenju postojećih mjera, a uglavnom isto vrijedi i za prijedloge lokalnih stožera. Ukupno su inspektori proveli 20838 nadzora, utvrđena su 134 kršenja mjera odluka Stožera. Izdan je 21 prekršajni nalog, 18 usmenih rješenja", rekao je. "Utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije, bit će izdano 165 prekršajna naloga i 2 optužna prijedloga", dodao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar TomislavĆorić govorio je o prijedlogu Zakona o gospodarenju otpadom koji bi trebao uspostaviti čišće i uređenije gospodarenje te utire put uspješnom gospodarenju otpadom koje bi naše područje trebalo nositi u jednom boljem smjeru.

Image
PLENKOVIĆ U JASENOVCU: /

'Ustaška obilježja su zabranjena. Vlada je jasno protiv korištenja tih simbola'

Image
PLENKOVIĆ U JASENOVCU: /

'Ustaška obilježja su zabranjena. Vlada je jasno protiv korištenja tih simbola'

Preraspodjela 2,61 mlrd kuna za sanaciju posljedica epidemije koronavirusa

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku kojom se u državnom proračunu za ovu godinu preraspodjeljuje ukupno 2,61 milijarda kuna, a radi saniranja posljedica epidemije bolesti covid-19. Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je Zakonom o izvršavanju proračuna za ovu godinu, s obzirom na brojne neizvjesnosti oko pandemije koronavirusa, omogućeno da se, ako dođe do određene potrebe, sredstva mogu raspodjeljivati i iznad pet posto propisanih u okviru zakona o proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovaj način samo radimo jedno modno financiranje unutar samog državnog proračuna, a do izmjena i dopuna državnog proračuna za ovu godinu, koji bi prema svim planovima trebao biti u lipnju", pojasnio je Marić. Kako je naveo, preraspodjelom ukupno 2,61 milijarde kuna se između ostalog žele izvršiti obaveze, poglavito one koje se odnose na dogovor s veledrogerijama.

Tako se preraspodjelom osigurava dodatnih 1,96 milijardi kuna na poziciji Ministarstva zdravstva za povećani transfer Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO). "Da ne bi bilo zabune, ovo su sredstva koja nedostaju HZZO-u i Ministarstvu zdravstva da bi ispunili naš dogovor, koji podrazumijeva tri mjesečne tranše u iduća tri mjeseca po 900 milijuna kuna, od čega 600 milijuna kuna otpada na bolnice a 300 milijuna kuna na ljekarne", pojasnio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebna sredstva za to se osiguravaju smanjenjem rashoda na pozicijama Ministarstva financija, u iznosu od 1,4 milijarde kuna, i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u iznosu od 563 milijuna kuna. Nadalje, u okviru financijskog plana Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike preraspodjeljuje se 600 milijuna kuna kako bi se osigurala sredstva za isplatu covid dodatka umirovljenicima.

S pozicija Ministarstva turizma i sporta preraspodjeljuje se 20 milijuna kuna na pozicije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, to jest Ravnateljstva za robne zalihe, za nabavu brzih antigenskih testova za strane turiste. Također, na pozicijama Ravnateljstva za robne zalihe osiguravaju se i sredstva od 25 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme i zaštitnih sredstava za potrebe sprječavanja zaraze koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pozicijama Ministarstva poljoprivrede preraspodjelom se za provedbu programa potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uslijed pandemije osiguravaju tri milijuna kuna, a dva milijuna za program pomoći malim proizvođačima mlijeka.

Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti vrijedan 200 milijuna eura

Marić je izvijestio da su uspješno okončani pregovori između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti, u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnji korisnici će biti mala, srednja poduzeća i srednje kapitalizirana poduzeća iz privatnog sektora, s posebnim naglaskom na one s izvoznom komponentom, a s ciljem da u što većoj mjeri umanje efekte pandemije po poslovanje. Projekt je usmjeren i na poduzeća koja posluju u segmentima sa slabim pristupom financijskim uslugama, kao i ona iz slabije razvijenih regija.

"Smatramo da će se, uz ovih 200 milijuna eura, stvoriti potencijal za dodatnih 80 milijuna eura od strane privatnog sektora, odnosno poslovnih banaka", izjavio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo