PLENKOVIĆ U JASENOVCU: / 'Ustaška obilježja su zabranjena. Vlada je jasno protiv korištenja tih simbola'

Image

Državni vrh i udruge stradalnika u četvrtak odvojeno obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovca

22.4.2021.
9:45
VOYO logo

Predsjednik Vlade AndrejPlenković položio je vijenac ispred spomenika Bogdana Bogdanovića "Kameni cvijet". U izaslanstvu su osim njega bili potpredsjednici Vlade Boris Milošević, Tomo Medved i Davor Božinović te ministri Goran Grlić Radman, Nina Obuljen Koržinek i Ivan Malenica.

"Došli smo obilježiti 76. godišnjicu proboja iz Jasenovca. Došli smo odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima protiv Židova, Srba, Roma, Hrvata, antifašista, demokrata", rekao je Plenković te istaknuo kako je važno da mlade generacije osvijeste ove činjenice i da sve generacije prvo nikad ne zaborave strašne zločine koji su se događali ovdje i diljem Europe i da postoji jasna osuda tih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo ovdje i ove godine kao i svake godine tijekom i prvog mandata, a dolazit ćemo i kasnije. S pijetetom i sviješću da ovakve zločine ne smijemo dopustiti da se ponove", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče zabrane ustaškog obilježja, rekao je da su oni već zabranjeni, a da je pitanje ujednačavanja sudske prakse.

"Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, o logoru Jasenovca, tko razumije što ti znakovi znače za Židove, pripadnike Roma, antifašista, razumiju da to nisu obilježja koja treba koristiti", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za inicijativu predsjednika Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjena Krausa o zabrani ustaškog poziva "ZDS", rekao je da su o tome razgovarali i da će se o tome i dalje razgovarati. Također, naveo je kako je stav Vlade jasan i čvrst kada su u pitanju osuda zločina i nekorištenje takvih simbola.

Demantirao je tvrdnje predstavnika Židova da se po tome pitanju nije dovoljno učinilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo