predsjednik i sindikat / Sjednica prvi put bez predsjednika države: Što je Milanović radio dok se konstituirao Sabor?

Image
Foto: Ured predsjednika RH/Tomislav Bušljeta

Predstavnici Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju odlučili su se obratiti predsjedniku Republike

22.7.2020.
15:06
Ured predsjednika RH/Tomislav Bušljeta
VOYO logo

Dok se konstituirao novi saziv Sabora, na njemu su bili malobrojni uglednici, a među njima nije bio predsjednik Republike Zoran Milanović. Za razliku od ministra uprave Ivana Malenice koji nije došao jer je pozitivan na koronavirus, Milanovićevi razlozi nisu zdravstveni.

Nema interesa institucija

Podsjetimo, predsjednik države oglasio se o tome na Facebooku. Napisao je kako se: ''razlog da ne dođem na sjednicu nalazi isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora - položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se zbog ovog ''markiranja'' činilo kao da su Milanoviću jednostavno dosadili protokoli, on je ipak danas obavio neke predsjedničke zadatke. Razgovarao je s predstavnicima Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

Sindikalisti su se odlučili obratiti predsjedniku jer, kako su rekli na sastanku, druge institucije nemaju interesa za probleme zaposlenih u predškolskim ustanovama, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
protokol ga zamara /

Bivša ravnateljica Državnog protokola kritizirala Milanovića: 'On zapravo ne zna što je taj posao'

Image
protokol ga zamara /

Bivša ravnateljica Državnog protokola kritizirala Milanovića: 'On zapravo ne zna što je taj posao'

Kao najveći aktualni problem istaknuli su smanjivanje plaća zaposlenika predškolskih ustanova u mnogim gradovima i općinama zbog koronakrize, pri čemu su plaće u nekim gradovima smanjene i do 40 posto. Usto, upozorili su kako se ne poštuje članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kojim je propisan način utvrđivanja i obračuna plaća zaposlenika dječjih vrtića u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave ili Republike Hrvatske.

Predstavnici sindikata također su upozorili na problem različite ekonomske cijene dječjih vrtića, što dovodi djecu u neravnopravan položaj pa temeljna ustavna vrijednost, pravo djece na obrazovanje, često u praksi nije moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su predsjednica sindikata Božena Strugar, županijska povjerenica sindikata za grad Zagreb Dubravka Matić i pravnik sindikata Slaven Vukašinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo