PRODAJA JE U PUNOM JEKU / Sjećanje na mrtve ove će godine biti prilično skuplje: Otkriveno koliko će poskupiti cvijeće

Sjećanje na mrtve građane će ove godine skuplje stajati, a očekuje se skok od 20 do 30 posto

23.10.2023.
22:27
VOYO logo

Stiže blagdan Svih svetih pa je berba i prodaja cvijeća u punom je jeku. Sjećanje na mrtve građane će ove godine skuplje stajati, a očekuje se skok od 20 do 30 posto, javlja RTL Danas. U jednom OPG-u uzgojeno je gotovo 8000 krizantema, a dobar dio već je ubran i prodan.

"Mi ju prodamo svu, evo sada u roku sat, dva mogla sam prodati još jedanput tu količinu koju imamo što je nemoguće u ovom uzgoju jer vam je potreban veći broj ljudi koji će to odraditi, a ne možete sami sebi garantirati dok sve to ne poberete", kaže Suzana Klapšec-Macenić, vlasnica OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za blagdan Svih Svetih najviše se traže krizanteme. Proizvođači svake godine prodaju sve što imaju, a ove godine to će napraviti i po višoj cijeni. Ona je, s lanjska dva skočila na dva i pol eura.

Image
DOBRE VIJESTI /

Vlada će dopustiti prodaju cvijeća i lampiona povodom blagdana Svih svetih: 'Mi to podržavamo, bilo bi jako lijepo'

Image
DOBRE VIJESTI /

Vlada će dopustiti prodaju cvijeća i lampiona povodom blagdana Svih svetih: 'Mi to podržavamo, bilo bi jako lijepo'

Prodaja ide od prvog dana

I u drugoj vrtlariji ista situacija. Prodaja ide od prvog dana. Uz one klasične, kupce privlače i specifične ping-pong krizanteme, kao i one koja se zovu po poznatom tenisaču Borisu Beckeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prodaja je jako dobro krenula. Ovaj tjedan očekujemo da će biti još i jača. Ubrali smo cirka 40 do 50 posto i koristimo ih najviše za vlastite aranžmane", poručuje Dubravko Čuček, vlasnik vrtlarije.

Poskupljenja nisu zaobišla ni popularne lončanice multiflore. Lani su koštale između 4 i 7 eura, a ove godine cijena se kreće između 5 i 9 eura. Za cvjećare, ali i za krajnje kupce živog cvijeća za Sve svete uvijek postoji strah od mraza. No, ove godine to neće biti slučaj, a štetu već čini nešto drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo je ovo pretopla godina. Nije bilo hladnijih noći, hladnijih dana tako da neke ranije multiflore su već i ocvale. Naravno, one sad više ne idu u prodaju, ali ove što su trebale za ovaj tjedan biti u punom cvatu već polako dolaze do svog kraja", dodaje Čuček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo