Prognoza Željke Pogačić /

Sivilo i kiša zahvatili Hrvatsku: Uskoro nam se vraćaju iznimno hladna jutra i snijeg

Image
Foto: Zeljko Lukunic/Davor Puklavec/PIXSELL

U središnjoj Hrvatskoj sredinom dana očekuje nas mjestimična slaba kiša uz temperaturu od oko četiri Celzijeva stupnja

28.1.2019.
15:00
Zeljko Lukunic/Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Nakon ove južine i kiše, takozvanih snjegoždera, siječanj će završiti baš kao što se od jednog zimskog mjeseca i očekuje – hladno. Malo će još snijega u prvom dijelu ovog tjedna biti u gorju. Za sad postoji vrlo mala mogućnost da se skromno podeblja postojeći snježni pokrivač i u nizinskim predjelima. Prevrtljiva će nas veljača dočekati južinom pa je izgledno da će se za vikend taj skromni snježni pokrivač ponovno sasvim otopiti. 

Image
Foto: Vijesti.hr

U gorju i višim predjelima unutrašnjosti Dalmacije će do kraja dana padati još slaba susnježica i snijeg. U nizinskom dijelu Hrvatske će do večeri kiša prestati, a sa sjevercem će dolaziti sve hladniji zrak. Večeras će se temperatura tako spustiti do nule, a do jutra i do -3 °C. Pri tlu će biti još za 3 do 4 °C niža od toga pa svakako budite na oprezu jer će se otopljeni snježni pokrivač, ili ono što je od njega ostalo, opet smrznuti. U utorak će slabe susnježice i snijega biti uglavnom u Lici, Posavini i Banovini. U Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre će sredinom dana biti sunčanih razdoblja. U srijedu predah od oborina. Bit će djelomice sunčano i suho, ujutro vrlo hladno, ponegdje i niže od -5 °C. U središnjoj Hrvatskoj i Posavini ujutro će biti mjestimične magle koja bi se mogla zadržati i do sredine dana. U noći na četvrtak vjerojatno stiže novo pogoršanje s kojim bi se u gorskim predjelima do jutra moglo skupiti novih desetak centimetara snijega. Postoji vjerojatnost da će nekoliko centimetara snijega pasti i u zapadnoj Slavoniji. Za vikend je izgledan novi blagi porast temperature, bez jutarnjih minusa i s novom kišom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

U Dalmaciji će oštro i lebićada, koji su obilježili početak tjedna, noćas oslabjeti. Na sjevernom dijelu Jadrana će bura jačati, a u utorak pod Velebitom dosegnuti olujnu snagu. Kao i proteklog tjedna, Jadran će u utorak i srijedu opet imati dva različita tipa vremena koji će ga podijeliti otprilike popola. Na sjevernom dijelu kiša će već sutra prestati, dominirat će bura koja će većim dijelom rastjerivati oblake. Na jugu ostaje promjenjivo uz povremenu slabu kišu i jugo. Temperatura se neće previše mijenjati, danju svježe, od 9 do 12 °C, a ujutro hladno, oko 6 °C. U noći na četvrtak kiša će vjerojatno opet zahvatiti i sjeverni dio priobalja. Temperatura će se ponovno malo sniziti pa je na Kvarneru moguća i poneka pahulja snijega nošena jakom burom. U petak opet zatišje pred – u ovom slučaju – jugom koje će u subotu nagovijestiti novu obilniju kišu i porast temperature. 

Ušli smo, dakle, u promjenjiv tjedan u kojem će se u velikom dijelu zemlje bar dijelom nadoknaditi dosadašnji nedostatak zimskih oborina, a samo srijeda i petak bit će suhi i uglavnom sunčani dani. Za ostale detalje, pratite nas svakodnevno u RTL-u Vrijeme u 16:30 i u RTL-u Danas u 18:30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAK: Zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru

Snijeg povremeno pada u Lici i Gorskom kotaru, zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru, uključujući dionicu stare ceste kroz Gorski kotar između Zdihova i Delnica (DC3), izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Za sve skupine vozila otvorene su: autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb te državna cesta DC1 Karlovac-Slunj-Knin-Split, Jadranska magistrala (DC8) te Krčki i Paški most.

Autobus je u kvaru na autocesti A1 između čvorova Ogulin i Brinje u smjeru Dubrovnika, kolona teretnih vozila pred graničnim prijelazom Bregana u smjeru Slovenije duga je dva kilometra, vozila se nalaze na zaustavnom traku, teretno vozilo u kvaru je na autocesti A3 između čvorova Jakuševec i Kosnica u smjeru Lipovca.

Na graničnom prijelazu Gunja-Brčko zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse, zbog nestabilnosti mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prijalazu Bregana (Obrežje) teretna vozila na izlaz čekaju jedan sat na izlaz. U prekidu su katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split i Sobra-Šipan-Dubrovnik te trajektna linija Ubli- Vela Luka- Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo