SITUACIJA U SISKU SE POLAKO SMIRUJE: / Najviše su nastradale zgrade u gradskom središtu, većina ih je pod zaštitom

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U Sisku se stvari polako smirujuju nakon jutrošnjih potresa. Najviše su stradale stare zgrade u gradskom središtu, većina njih i pod zaštitom

28.12.2020.
11:53
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon potresa u Sisku u ponedjeljak ujutro, gdje su najviše nastradale zgrade u gradskom središtu, od kojih je većina pod zaštitom, stanje se postepeno smiruje. U to su se za boravka u Sisku uvjerili i hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Osim u Sisku, potres se snažno osjetio i u Petrinji, Glini, Topuskom, Martinskoj vesi i drugim banovinskim i posavskim mjestima, a potres je probudio i Zagrepčane.

Građani sisačkog područja, koji su zoru dočekali na ulicama i u parkovima, vratili su se u svoje domove i na radna mjesta. Najviše su stradale stare zgrade u gradskom središtu, većina njih i pod zaštitom. Na nekima su otpali dijelovi zidova, urušili se dimnjaci i otpala fasada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STANOVNICI SELA KOJI ŽIVE U EPICENTRU POTRESA: /

'Šuma je vrištala. Ja rekoh - bit će potres. I sekundu kasnije...'

Image
STANOVNICI SELA KOJI ŽIVE U EPICENTRU POTRESA: /

'Šuma je vrištala. Ja rekoh - bit će potres. I sekundu kasnije...'

Najjači potres kojega se sjećaju

Na poziv građana, ekipe Javne vatrogasne postrojbe obišle su najkritičnija mjesta kako bi ustanovile štetu i pružile pomoć najugroženijima. Na nekim su haustorima starijih zgrada vatrogasci trakama zabranili ulaz. Čak i stanari nekih novijih zgrada prijavljuju kako su popucali zidovi. Kako izjavljuju stariji Siščani, ovo je najjači potres u tom gradu, kojeg se oni sjećaju.

Za boravka u Sisku predsjednik Milanović i premijer Andrej Plenković sa suradnicima su obišli nekoliko objekata u gradskom središtu koji su najviše stradali. Premijer Plenković je najavio kako će država, na temelju zagrebačkog iskustva, pomoći Sisku i Petrinji u saniranju šteta. Dodao je kako će se hitno pokrenuti procedura da se prijave i ustanove sve štete, nakon čega slijede i drugi koraci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva oštećena objekta ne rade normalno

Župan Ivo Žinić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček upoznali su predsjednik Milanovića i premijera Plenkovića s trenutačnim stanjem, naglasivši da nitko od građana nije stradao. Kako je rekla Ikić Baniček, stanje je pod nadzorom, sve gradske ustanove normalno rade osim Gradskog muzeja i Dječjeg odjela Narodne knjižnice, čiji su objekti oštećeni.

Vatrogasci su primili više od stotinu poziva i imali su pedesetak intervencija najprije na osiguranju oštećenih objekata, a potom i na čišćenju i sanaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baniček je najavila kako će se nakon proglašenja elementarne nepogode povjerenstvo prići procjeni šteta. Ujedno je priopćila kako je zasad samo jedna obitelj iz oštećenog gradskog stana u Rimskoj ulici zatražila pomoć i pronađen joj je drugi smještaj. Nakon obilaska Siska, predsjednik Milanović i premijer Plenković, produžili su u Petrinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo