'SITUACIJA JE NEIZVJESNA I KOMPLEKSNA': / U Italiji radi oko 30.000 Hrvata. Jedni svaki dan putuju, dok se drugi vraćaju kući vikendima

Image

Koronavirus je očito došao prebrzo u Italiju jer ne zna se kako će se borba protiv širenja epidemije odraziti na radnike i poslodavce

26.2.2020.
9:34
VOYO logo

Otkad je epidemija koronavirusa u Italiji uzela maha i otkad su službeno potvrđena dva zaražena pacijenta u Hrvatskoj, mnogi se pitaju što s Hrvatima koji rade u Italiji. Podsjetimo, mladić iz Zagreba koji je prvi u Hrvatskoj zaražen ovim virusom vratio se s putovanja iz sjeverne Italije gdje je bio na utakmici Lige prvaka. Drugi oboljeli je njegov brat. Zbog koronavirusa u Italiji postoje kontrole na granici s Hrvatskom, a prevenciji će se pridružiti i načelnici županijskih stožera civilne zaštite koje je sazvao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na čelu s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš otputovao je u Italiju kako bi vidio s kolegama iz zemalja u okolici što Italija radi po pitanju sprječavanja širenja bolesti. Premda pouzdanih brojki nema, u Italiji radi između 25.000 do 30.000 hrvatskih radnika. Polovina njih radi u regijama Friuli, Venezia, Gulija i Veneto dok ostatak njih ima radno mjesto u ostatku Italije, kazao je Poslovnom dnevnikuErik Fabijanić iz Udruge za pomoć pri ostvarivanju socijalnih prava radnika u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
A ŠTO S NJIMA? /

Iz Buzeta u Italiju dnevno odlazi do 400 radnika koji sada ne znaju hoće li se moći vratiti kući zbog 'korone'

Image
A ŠTO S NJIMA? /

Iz Buzeta u Italiju dnevno odlazi do 400 radnika koji sada ne znaju hoće li se moći vratiti kući zbog 'korone'

Situacija je kompleksna

Radnici u Italiji imaju veće plaće nego oni u Hrvatskoj stoga ne čudi da hrvatski radnici iz Istre i Primorsko-goranske županije, zbog blizine tamošnjih poslodavaca, odlaze u susjednu državu na "šljaku". Kako piše Poslovni dnevnik, najviše hrvatskih radnika u Italiji radi u turizmu i metaloprerađivačkoj industriji. Nakon što je Hrvatska 2013. godine pristupila EU-u, Italija nije zatvarala tržište rada i minimalna neto plaća tamo iznosi 900 eura, što je iznos od 1200 eura bruto, govori Fabijanić.

Image
Image

Milan, Italy - 25 February 2020: Passengers at Milano Centrale Train Station wear protective respiratory masks as restrictive measures are taken to contain the outbreak of Coronavirus COVID-19, Image: 500935243, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Piero Cruciatti / ddp USA / Profimedia

Koronavirus je očito došao prebrzo u Italiju jer ne zna se kako će se borba protiv širenja epidemije odraziti na radnike i poslodavce. Situacija je neizvjesna i kompleksna jer mnogi od radnika iz pograničnih područja svakodnevno putuju na posao preko "grane", dok ih se dio vikendima vraća u Hrvatsku. Neki od njih čak i žive u Italiji. "Vodit će se računa i o širem aspektu funkcioniranja gospodarstva u Europi i Hrvatskoj", najavio je premijer Andrej Plenković dok iz talijanskog veleposlanstva poručuju da surađuju s Ministarstvom zdravstva i da informacije o razvoju situacije u Italiji dobivaju od hrvatske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji dolaze iz Italije bit će podvrgnuti provjerama, a osobe iz četiriju regija koje se smatraju rizičnima morat će na zdravstvenu kontrolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo