OVAKO IZGLEDA PREGLED ONIH KOJI DOLAZE IZ ITALIJE: / Stranci sa simptomima neće moći ući u Hrvatsku, a evo što će biti s našima

Image

Šefica Stožera za zarazne bolesti kaže da osobe koje dolaze iz Italije prvo kontaktira sanitarni inspektor

25.2.2020.
20:34
VOYO logo

Budući da je koronavirus pokucao na vrata Hrvatske te je vjerojatno došao preko talijanske "grane", mnogi se pitaju što i kako dalje. Podsjećamo, prvi pacijent obolio od "korone" je mladić iz Zagreba koji se prošlog tjednavratio iz Italije na posao u Ericssonu Nikola Tesla.

Moguće da je najviše konfuzije među onima koji trebaju doputovati iz Lombardije i Veneta pa se postavlja pitanje kako izgleda kontrola osoba koje se vrate iz tih talijanskih pokrajina. Osobe koje imaju simptome bit će prevezene u zdravstvenu ustanovu dok stranci sa simptomina neće moći ući u Hrvatsku. O tome kako to sve izgleda RTL je saznao od Đulije Malatestinić, predsjednice Stožera za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U KUĆNU IZOLACIJU IDE 40-AK DJELATNIKA ERICSSONA: /

Nalazi radnika iz Rijeke su negativni, ali ima još sumnjivih slučajeva

Image
U KUĆNU IZOLACIJU IDE 40-AK DJELATNIKA ERICSSONA: /

Nalazi radnika iz Rijeke su negativni, ali ima još sumnjivih slučajeva

"Sukladno uputama HZJZ-a, Klinike Fran Mihaljević i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, od jučer su podignute mjere postupanja i prevencije na višu razinu obzirom da su dvije susjedne pokrajine u Italiji proglašene rizičnima. Svi putnici koji dolaze s tih područja budu upitani od strane sanitarne inspekcije, o kontaktima, vremenu boravka i eventualnim simptomima koronavirusa", rekla je Malatestinić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izgleda postupak?

Šefica Stožera za zarazne bolesti kaže da osobe koje dolaze iz Italije prvo kontaktira sanitarni inspektor. On pak ima ovlasti da, ovisno o nalazima, podatke javi epidemiologiju. Malatestinić kaže da ti ljudi moraju biti u kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana, što znači da se svakodnevno javljaju dežurnom epidemiologu nakon što su izmjerili temperaturu. Ako im epidemolog da pozitivnu procjenu tada se mogu i slobodno kretati. Kada je riječ o adekvatnom mjestu za izolaciju oboljelih od "korone", Malatestinić kaže da je to osigurano.

Image

"Osigurali smo adekvatno mjesto koje zadovoljava uvjete izolacije sa svrhom sprečavanja daljnjeg širenja bolesti. Radi se o sobama u kojima treba biti smještena po jedna osoba s wc-om u vremenu od 14 dana", veli Malatestinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju razgovora za RTL Malatestinić je otkrila kako je jednom pacijentu u riječkom KBC-u klinička slika pokazala raspiratorne probleme i da se očekuju rezultati za ukupno devet osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo