o oštećenoj sisačkoj katedrali /

Sisački biskup Košić za RTL Danas: "Katedrala svake biskupije je majka svih crkava i ova će imati ponovno svoj zvonik

Jučer je europski Caritas potpisao ugovor za 100 kućica koje će biti gotove do kraja siječnja

9.1.2021.
18:40
VOYO logo

Rušenje tornja oštećene sisačke katedrale najavljeno je za sutra. Loše vrijeme usporava akcije na terenu, kao i onu uklanjanja oštećenog tornja sisačke katedrale.

Vatrogasci koji su danas radili na tornju radili su do mraka, a sutra ujutro od 10 do 12 sati krov tornja će biti otklonjen, naravno pod uvjetom da ne bude nepredviđenih vremenskih neprilika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za RTL Danas o svemu govori sisački biskup, mons. Vlado Košić. 

"Katedrala svake biskupije je majka svih crkava, ona je simbol naše biskupije. Kada papa imenuje biskupiju on odredi i crkvu koja će biti katedralna i gdje će biskup stolovati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada kada nije moguće u razrušenoj crkvi održavati misna slavlja ona se odvijaju u našoj biskupijskoj dvorani Ivana Pavla II, a kada se skine kapa tornja i čitav zvonik onda neće biti opasnosti od urušavanja i tada će se moći upotrebljavati dvorana pastoralnog centra koja je u dobrom stanju i tu župnik želi dalje djelovati dok se ne dovrši obnova, koja može trajati godinu, dvije godine, pet. Ali katedrala će ponovno dobiti zvonik. 

Neki govore da je stanje kaotično, a premijer se ljuti na takve izjave. Kakav je vaš dojam?

Ne može biti nešto što je tako neočekivano brzo stavljeno u red, sigurno da ima pun puno pojedinaca koji bi htjeli dobro ali se nisu dobro organizirali. Mi u crkvi s našim biskupijskim Caritasom od drugog dana nakon potresa dobili velike količine pomoći i prihvaćali 12 šlepera dnevno koji dobivali i pomagali u samom odvoženju na teren ljudima kojima je bilo potrebno.  bez ikakve razlike, svima koji su ugroženi.

Također, jučer je europski Caritas potpisao ugovor za 100 kućica koje će biti gotove do kraja siječnja koje  svoji sredstvima možemo nabaviti i darovati da u njima stanuju naši ljudi koji žele biti blizu svojih kuća. Važno je da su nakane dobre, a ako i izgleda nekad kaotično, sve to vodi istoj svrsi a to je pomaganje ljudima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
složeni postupak /

Vatrogasci nastavili uklanjati zvonik sisačke katedrale. Toranj će se ipak spuštati sutra

Image
složeni postupak /

Vatrogasci nastavili uklanjati zvonik sisačke katedrale. Toranj će se ipak spuštati sutra

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo