JESEN STIŽE, ŠTRAJKOVI PRIJETE / Sindikati upozoravaju: 'U javnoj upravi se otvara 'sezona lova' na veće plaće'

Image

Jedino održivo rješenje za plaće u javnoj upravi jest dogovor Vlade i socijalnih partnera o politici plaća

27.8.2019.
12:42
VOYO logo

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorio je u utorak da povećanje osnovice neće izjednačiti plaće kod zaposlenika usporedivih kategorija u javnim i državnim službama pa je jedino rješenje dogovor Vlade i socijalnih partnera o dugoročnoj i konzistentnoj politici plaća.

Iz sindikata su priopćili kako će najavljeno povećanje osnovice za plaće za dva
posto zadržati status quo na razini višoj za dva posto, dok će povećanje plaća po resorima i djelatnostima samo produbiti postojeće razlike u plaćama javnih i državnih službenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenicima usporedivih kategorija u državnoj upravi, javnim službama i lokalnoj, odnosno regionalnoj samoupravi, te pojedinih službi i državnih tijela, plaće će i dalje biti različite.

"Na primjeru najnižih plaća, onih namještenika koji obavljaju pomoćno-tehničke poslove, vidi se različito vrednovanje plaća radnika koji obavljaju jednake ili bitno slične poslove", napominje sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će namještenik u državnom tijelu bez radnog staža i s koeficijentom 0,601 od 1. rujna i rasta osnovice za dva posto imati plaću od 2738,58 kuna neto, što je za 261,42 kune manje od minimalne plaće od 3000 kuna.

Istovremeno, namješteniku u Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, također bez radnog staža i s koeficijentom 0,727, za mjesec rujan isplatit će se plaća u iznosu od 3313,72 kune neto, što je za 313,73 kune ili 11 posto više od minimalne plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namještenici u MORH-u, čije su plaće uvećane za 10 posto zbog posebnih uvjeta rada, težine i naravi poslova i odgovornosti, imat će 3012,44 kune.

S druge strane, namještenik u osnovnoj školi, također s koeficijentom 0,601 i bez radnog staža, primit će plaću za rujan od 3114,45 kuna (114,45 kuna više od minimalne plaće), zahvaljujući dodatku od 13,725 posto po sporazumu o dodacima na plaću iz 2006.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto manju plaću imat će i namještenik u socijalnoj skrbi i zdravstvu, temeljem dodataka od 10 i 11 posto na uvjete rada.

"Za ilustraciju, u Zagrebu će namještenik bez staža s koeficijentom 1,10, ali i drugačijom osnovicom, dobiti plaću u iznosu od 4226,04 kune, odnosno plaću koja je za 1226,04 kune veća od minimalne plaće od 3000 kuna", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U situaciji kada sindikati legitimno dokazuju zašto baš službama koje oni zastupaju treba povećati plaće, a Vlada "dijeli packe sindikalcima u svojim redovima" i predlaže rješenja za male plaće koja ništa neće riješiti, u javnoj se upravi otvara "sezona lova" na veće plaće.

Stoga je, ističe se u priopćenju, jedino održivo rješenje za plaće u javnoj upravi dogovor Vlade i socijalnih partnera o politici plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće usporedivih kategorija zaposlenika trebale bi se izjednačiti u najvećoj mogućoj mjeri, tako da jednima rastu sporije, a drugima brže, što je jedino moguće u uvjetima gospodarskog rasta, naglašava sindikat.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo