Sindikati oprostili Vladi, niš' od generalnog štrajka?

24.5.2010.
16:37
VOYO logo

Naime, niti tjedan dana nakon najave da će napustiti Gospodarsko-socijalno vijeće, iz Vlade stižu priopćenja da će Vlada pokušati smiriti sindikate odvojeno od poslodavaca koji su treća stranka u GSV-u. Krešimir Mučnjak, potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata se nakratko vidio danas s premijerkom i u Vladi tvrde da je tom prilikom zanijekao da su sindikati izašli iz GSV-a:

arti-201005200433006"Neposredno prije odlaska na službeno putovanje u Sjedinjene Američke Države, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima Zdenka Mučnjaka, dopredsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća, kao predstavnika sindikalnih središnjica. Dogovoreno je nekoliko radnih sastanaka predstavnika Vlade i sindikata na kojima će se razmotriti prijedlozi za izmjene u radnom zakonodavstvu kao i potrebne aktivnosti svih socijalnih partnera na unapređenju socijalnog dijaloga i rada Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Vlade i ovom je prilikom ukazala na značaj i odgovornost svih socijalnih partnera na dosljednoj i dinamičnoj provedbi Programa gospodarskog oporavka i provedbenih mjera. Zdenko Mučnjak iskazao je interes sindikata za aktivnije sudjelovanje u dijalogu s predstavnicima Vlade RH te istaknuo da sindikalne središnjice nisu donijele odluku o istupanju iz Gospodarsko-socijalnog vijeća već su prije nastavka daljnjeg rada Vijeća zatražile, između ostalog, razgovor s predsjednicom Vlade RH. Na taj sastanak predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor pozvat će nakon povratka iz SAD-a."

Sastanku su bili nazočni Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija, Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture i predsjednik GSV-a, te Vitomir Begović, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Knežević: Priopćenje nije točno

Podsjetimo, nakon što je pet sindikalnih središnjica najavilo da će istupiti iz GSV-a, Kalmeta je izjavio kako to nije pametna, nego ishitrena odluka. O razlozima koje smatra uzrokom njihova istupanja kazao je:

"To je prvenstveno taština Kreše Severa i jedno njegovo nezadovoljstvo ne znam čime, ali u svakom slučaju niti jednog opravdanog razloga za prestanak rada GSV-a nema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stranicama HUS-a i dalje stoji priopćenje od 21. svibnja u kom se navodi da su na sastanku Koordinacije sindikalnih središnjica održanom 19.svibnja 2010.g. doneseni zaključci poput onoga da sindikalne središnjice "Neće sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća", da "zahtijevaju hitan bipartitni sastanak s predsjednicom Vlade Republike Hrvatske i suradnicima", da "s danom 19. svibnja 2010. započinju zajedničke pripreme za hitno sazivanje II. Svesindikalnog sabora na kojem će donijeti odluke o daljnjim zajedničkim aktivnostima i djelovanju sindikata" i da će "o svojim aktivnostima i djelovanju zajednički će izvješćivati javnost".

Objašnjenje Vladinog priopćenja smo zatražili od Ane Knežević iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Ona kaže da i sama pokušava dobiti objašnjenje od Mučnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije točno da nismo istupili iz GSV-a. Mi smo uputili premijerki obavijest da izlazimo iz GSV-a i zahtjev za hitan sastanak, jer smo nezadovoljni i ne želimo da nam se ponavlja praksa da nam na stol stižu gotovi zakoni na 'uzmi ili ostavi'. Ne znam je li to krivo zaključeno ili je nešto krivo interpretirano", kaže Knežević dodajući da vjeruje kako je prije riječ o zabuni nego o namjernom obmanjivanju.

Što se generalnog štrajka tiče, nije poznato kada bi se mogao održati. Knežević nam je kazala kako će se o njemu odlučiti na Svesindikalnom saboru. Datum te sjednice je također nepoznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo