Nezadovoljstvo kipi / Sindikati odbili ponudu Vlade, nazvali je ponižavajućom! RTL sa sindikatima: 'Neka ministar s tim preživi'

Bez bolje ponude, odnosno bez većeg rasta osnovice plaće, na ulice bi mogli izaći već za dva tjedna

20.10.2022.
21:00
VOYO logo

Iz učionice jasno poručuje NE novoj ponudi Vlade.

"To je poniženje i voljela bi da bilo koji ministar pokuša sa našom plaćom, pa čak i s tom povišicom od nekih 248 kuna, preživjeti jedan mjesec, pa ako treba i platiti stanarinu- to je nemoguće", rekla je učiteljica u Osnovnoj školi kralja Tomislava u Zagrebu, Marta Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo toliko rasla bi prosječna plaća učitelja u osnovnim školama. Vlada nudi isti rast osnovice plaće - četiri posto sada plus dva posto u siječnju, umjesto u travnju kako je bilo u prošloj ponudi. Nude veću božićnicu, regres i dar za dijete.

"250 kuna rasta božićnice i regresa nama ne znači ništa. To su novci koje dobijemo jednokratno, a nismo dobili što smo tražili- povećanje plaće svaki mjesec koje ne da želimo nego nam je potrebno", kazala je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat hrvatskih učitelja ponudu je jednoglasno odbio. Traže odmah povećanje osnovice od 8 posto i 5 iduće godine.

"Ovo je ponižavajuća ponuda Vlade i zaposlenici su sve nezadovoljniji. Ono što je ponuđeno ne nudi dovoljno visok rast osnovice i plaće zaostaju i za 2022. i 2023. godinu", rekla je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, Ana Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati javnih službi jedan po jedan odbijaju ponudu Vlade, odbili su je i liječnici. Plaće ne prate inflaciju, prekovremeni sati se gomilaju, a nisu adekvatno plaćeni. Da ovaj liječnik ne odradi najmanje 40 prekovremenih na mjesec pacijente ne bi imao tko liječiti.

Image
VELIKO VIJEĆE SINDIKATA /

Sindikat učitelja odbio Vladinu ponudu: 'Veća božićnica, regres i dar za djecu ne mogu zamijeniti rast osnovice'

Image
VELIKO VIJEĆE SINDIKATA /

Sindikat učitelja odbio Vladinu ponudu: 'Veća božićnica, regres i dar za djecu ne mogu zamijeniti rast osnovice'

"Ovo je još jedna kap u čaši koja se već lagano prelijeva. Mi smo spremni i na sindikalne akcije i na ono što već dugo govorimo da radimo samo po zakonu i sustav onda neće izdržati", rekao je tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata, Kristijan Ćupurdija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova runda pregovora sindikata i Vlade slijedi idući tjedan.

"Očekujem da dođe gospodin Plenković i kaže to je zadnje više od toga nema, a onda ćemo mi reći je li zadnje ili zadnje nije, mi ćemo procijeniti, naš članovi će odlučiti. Ako bolja ponuda stigne prosvjeda nema, a ako ne stigne prosvjed je već odavno spreman", rekla je predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nada Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez bolje ponude, odnosno bez većeg rasta osnovice plaće, na ulice bi mogli izaći već za dva tjedna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo