SINDIKATI BIJESNI ZBOG DOGOVORA HDZ-a I HNS-a: / 'Vrijeme je da se dogodi prosvjeta na ulicama, a znamo i kad je trenutak za to!'

Image

Sindikati nisu zadovoljni s dogovorom HDZ-a i HNS-a koji su dogovorili rast koeficijenta u obrazovanju od 1. srpnja za dva posto

31.10.2019.
8:38
VOYO logo

Nakon što je jučer spašena vladajuća koalicija tako što su se HDZ i HNS dogovorili postigli dogovor da od 1. srpnja koeficijenti u obrazovanju naraste za dva posto u slučaju da se ne pronađe kompletno rješenje za povećanje koeficijenata, školski sindikati nisu impresionirani ni zadovoljni, piše Jutarnji list.

"Ne bih skakala na prvu lopticu. Vlada treba pokazati odgovornost prema socijalnim partnerima. Ako ima ozbiljnu ponudu, neka nas pozove na sastanak, da čujemo što konkretno nude", rekla je Sanja Šprem predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, koja nije mogla previše komentirati dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON DOGOVORA HNS-A I HDZ-A JAVIO SE SINDIKALIST, NIJE SRETAN: /

'Ovo je za nas neprihvatljivo. Ostajemo u štrajku'

Image
NAKON DOGOVORA HNS-A I HDZ-A JAVIO SE SINDIKALIST, NIJE SRETAN: /

'Ovo je za nas neprihvatljivo. Ostajemo u štrajku'

Tko može donijeti odluku o prekidu štrajka?

Šprem je objasnila da samostalno ne mogu donijeti odluku o prekidu štrajka, već da takvu odluku može donijeti samo Veliko vijeće ili putem referenduma.

"Da me sad osobno nazove premijer Plenković i kaže kako će koeficijenti u obrazovanju rasti 15 posto, ja ne mogu samostalno donijeti odluku da se štrajk prekida. Takvu odluku može u našem sindikatu donijeti jedino Veliko vijeće ili se može provesti referendum", objasnila je i ponovila da je dogovori političkih stranaka ne zanimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne misle stati sa štrajkom

"Sad će se pokazati tko je zapravo bio u sukobu, HDZ i HNS ili Vlada i školski sindikati. Vjerujem da je ovo sukob školskih sindikata i nerazumne politike koju vodi ova Vlada. Čak i ako je postignut truli kompromis između koalicijskih partnera, nema razloga za prekid štrajka", rekao je Željko Stipić, čelnik manjinskog školskog sindikata Preporod.

Stipić je mišljenja da se štrajk ne smije zaustaviti, nego ga treba još i intenzivirati. "Kada proračun bude izglasan, štrajk više neće biti dostatan. Treba, uz štrajk, ići i s dugotrajnim pritiscima i oblicima neposluha, osobito u vrijeme kada u prvoj polovici iduće godine Hrvatska preuzme predsjedanje Vijećem EU. Vrijeme je da se dogodi prosvjeta na ulicama, osobito ondje gdje će se okupljati europski moćnici", dodaje Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je kako kompromisno rješenje nije ni najmanje prihvatljivo i ni blizu traženih 6,11 posto."To nije razlog da bismo obustavili aktivnosti, niti prekinuli štrajk. Ali, spremni smo s Vladom razgovarati. Nakon toga ponudu ćemo dati na referendum pa će članstvo odlučiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo