Gdje je nestalo 111 službenika? / Sindikat proziva MUP: 'Tajnice, djeca i rođaci postaju policijski službenici nakon tečaja od 2 mjeseca!'

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Iz Sindikata policijskih službenika pitaju se gdje je 'netragom' nestalo 111 policijskih službenika?

28.3.2019.
9:10
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Naime, kako navode iz Sindikata policijskih službenika, nakon što im se javio velik broj policijskih službenika srednje stručne sprema kojima nije prihvaćena molba za odlazak u mirovinu, dok se s druge strane policijskim službenicima više i visoke stručne spreme udovoljavalo takvim zamolbama, odlučili su o svemu kontaktirati MUP.

U upitu ih je zanimalo koliko je policijskih službenika podnijelo zahtjev za mirovinu, kojem broju istih sa srednjom stučnom spremom nije udovoljen zahtjev, koliko je onih s višom i visokom stručnom spremom dobilo odobrenje za odlazak u mirovinu, koliko je policijskih službenika dalo otkaz, a koliko dobilo te koliko je policijskih službenika primljeno u Ministarstvo tijekom 2018. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, MUP-u su poslali upit i kakav je to policijski tečaj u trajanju od dva mjeseca te koliko je, nakon završetka istog primljeno u službu. 

Odgovor ih iznenadio

Odgovor iz MUP-a iznenadio je Sindikat. Naime, iz MUP-a su im isporučili "podatke koji ne odgovaraju istini jer ispada da je iz MUP-a netragom nestalo 111 policijskih službenika", napominju iz Sindikata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dopisu kojeg su poslali medijima, iz Sindikata navode kako im je MUP dostavio podatke prema kojima je na dan 1.1.2018. u službi bilo 20 476 policijskih službenika, dok ih je na isti dan 2019. bilo 20 071, odnosno 405 policijskih službenika manje. 

Uspoređujući brojke, napominju iz Sindikata, dolazi se do zaključka da je u MUP primljeno 392 policijska službenika, od kojih 385 nakon završenog školovanja i 7 koji su ranije bili policijski službenici te su primljeni putem javnog natječaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, 686 policijskih službenika napustilo je MUP (595 ih je otišlo u mirovinu, 70 ih je dalo otkaz, a 21 dobilo otkaz) te je upravo tu uočena razlika od 111 policijskih službenika koji nedostaju.

"Za ne povjerovati je da ćete nam takve podatke ustupiti misleći da razliku nećemo uočiti, osobito jer se radi o računici koja je dorasla učeniku osnovne škole (računske operacije zbrajanja i oduzimanja), stoga od Vas tražimo da nam ponovno dostavite točne i istinite podatke i da se ispričate kako nama tako i cjelokupnoj javnosti za dostavljene netočne i "frizirane" podatke jer su naš dopis prenijeli određeni mediji kojima je Služba za odnose s javnošću ustupila identične podatke, a o kvaliteti Vašeg rada putem ovog dopisa upoznat ćemo i samog predsjednika Vlade RH", poručili su MUP-u iz Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s dvomjesečnim tečajem?

Navode i kako im iz MUP-a nisu odgovorili na pitanje o famoznom, ili kako su ga nazvali u Sindikatu "sramotnom" dvomjesečnom tečaju za policajce nakon kojeg odabrani postaju policijski službenici sa svim policijskim ovlastima.

"U toj kategoriji pronalazimo tajnice određenih vrlo visokorangiranih rukovoditelja, pa čak i samog glavnog ravnatelja policije, kao i njihovu djecu i rođake, a koje se raspoređuju na vrlo visoka radna mjesta u Ravnateljstvu policije i sjedištu Ministarstva, a koliko se ide u krajnost govori činjenica da pojedinci postaju i suci disciplinskog suda, suda koji odlučuje o odgovornosti policijskih službenika za povrede službene dužnosti gdje bi trebale sjediti visokomoralne osobe s namjerlivim iskustvom i zanjem obzirom na posao koji obavljaju. Bez obzira na tu činjenicu koju ste nam, slučajno ili namjerno propustili dostavili vjerojatno zbog "zavidnih" kompetencija tih kandidata, njihova brojka nije ni približna brojci os 111 "nestalih" policijskih službenik", poručuju MUP-u iz Sindikata policijskih službenika te traže ispriku i dostavu točnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo