SINDIKAT POZDRAVLJA ODLUKU O ODGODI STEČAJA 3. MAJA: / 'Očekujemo konkretne poteze Vlade i jednu vrst privremenog financiranja'

Image
Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

'Podržavam stav Vlade jedino ukoliko to rješenje nije stečaj.

28.3.2019.
13:32
Goran Kovačić / PIXSELL
VOYO logo

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko u četvrtak je pozdravio odluku Trgovačkog suda u Rijeci koji je odgodio odluku o stečaju riječkog 3. maj, dok je stav Vlade da ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, ali ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci - ocijenio pozitivnim jedino ako to rješenje nije stečaj.

Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci, rekao je u četvrtak na Vladinoj sjednici premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO, VLADA ODBILA PLAN RESTRUKTURIRANJA ULJANIKA: /

'To bi bilo veliko opterećenje za porezne obveznike'

Image
UŽIVO, VLADA ODBILA PLAN RESTRUKTURIRANJA ULJANIKA: /

'To bi bilo veliko opterećenje za porezne obveznike'

'Agonija se nastavlja'

"Podržavam stav Vlade jedino ukoliko to rješenje nije stečaj. Stoga očekujemo konkretne poteze i signale Vlade, očekujemo jednu vrst privremenog financiranja kako bi se radnicima isplatile zaostale plaće i kako bi konačno stali na noge", izjavio je u Puli sindikalac Šverko.

Predsjednika Štrajkaškog odbora i čelnika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca nije iznenadila takva odluka Vlade, ali, ustvrdio je, i neodlučnost u donošenju odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je to bilo potpuno očekivano i ne bi se iznenadio da će nakon ove odluke uslijedti stečaj. Agonija se nastavlja, a najteže je zasigurno radnicima koji već sedam mjeseci čekaju plaće", izjavio je Cerovac. Član Nadzornog odbora pulskog Uljanika iz redova radnika Samir Hadžić istaknuo je kako odgoda o stečaju predstavlja nada za dalje, ali i nastavak agonije.

Vlada predloženo restrukturiranje ne može podržati i ostaje otvorena za dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada odbila plan restrukturiranja

Premijer Plenković ranije danas je na sjednici Vlade podsjetio kako su prošli tjedan javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države. zahtjevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer na početku Vladine sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je od 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna za sanaciju brodogradilišta ili državne potpore. Od toga se 4,3 milijarde kuna odnose na pulski Uljanik a devet milijardi kuna na riječki 3. maj, ili ukupno 13,3 milijarde kuna za sadašnju Uljanik grupu.

Novo ročište zakazano za 17. travnja

Ranije danas na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, a novo je ročište zakazao za 17. travnja. Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Šverko izjavio je Hini da pozdravlja tu odluku riječkoga Trgovačkog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će takva biti i ona sutrašnja kada će se na Trgovačkom sudu u Pazinu raspravljati o Uljaniku", dodao je Šverko.

Stav Vlade kako ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe te kako ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci ocijenio je pozitivnim jedino ukoliko to rješenje nije stečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo