'digli ruke' i država i županija / Sindikat Istre i Kvarnera: Stanje u riječkoj Zračnoj luci je alarmantno

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Bulić ističe da država i županija imaju 75 posto vlasništva i najveću odgovornost za stanje u riječkoj Zračnoj luci te kako u sindikatu smatraju da je ona potpuno devastirana - financijski, kadrovski i tehnički

28.9.2017.
17:35
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić poslao je ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću i primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini otvoreno pismo u kojemu ističe da je stanje u riječkoj Zračnoj luci alarmantno, da je ona devastirana, a rad Uprave zabrinjavajući te da treba pronaći Upravu koja će je unaprijediti i razvijati.

Bulić u pismu ističe da država i županija imaju 75 posto vlasništva i najveću odgovornost za stanje u riječkoj Zračnoj luci te kako u sindikatu smatraju da je ona potpuno devastirana - financijski, kadrovski i tehnički. Po njemu, prebacivanje odgovornosti s jedinica lokalne samouprave na državu i obratno ne vodi ničemu i krajnje je vrijeme da se Butković i Komadina dogovore o tome kako razriješiti situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da sve zračne luke u Hrvatskoj ostvaruju povećan promet od 15 do 20 posto i više, osim riječke, koja je, kao ističe, u srpnju imala promet od samo 31.088 putnika, ili 11,5 posto manje nego u isto doba lani. Tvrdi da nije ostvaren plan razvoja i da su financijska izvješća upitna, da se broj zaposlenih znatno smanjio, da su upitni kvaliteta i sigurnost, da su poremećeni međuljudski odnosi te da nema suradnje s Radničkim vijećem i sindikatom.

Bulić smatra da su od riječke Zračne luke "digli ruke" i država i županija. Navodi da već dvije godine u radu Nadzornog odbora ne sudjeluje predstavnik države, a od lokalnih izbora ni predstavnik županije, te da više od mjesec dana u Zračnoj luci nema ni direktora Tomislava Palalića, koji od sredine kolovoza nije na radnome mjestu. To nije sporno ako je bolestan, ističe Bulić te dodaje da će se uskoro pokazati koliko je odan riječkoj Zračnoj luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulić podsjeća da je sindikat o sumnjama u nezakonitosti pod vodstvom direktora Palalića u travnju pisao Državnom odvjetništvu, Uskoku, MUP-u i Agenciji za civilno zrakoplovstvo te da je zatražio hitnu reakciju.

Također podsjeća da predstavnici sindikata s Komadinom nisu uspjeli razgovarati jer je na razgovor poslao zamjenika i suradnike. Kako ističe, predstavnici sindikata nisu razgovarali ni s Butkovićem, ali "na sastanku u ministarstvu, s gospodinom Šarićem i suradnicima u siječnju kategorički je bilo rečeno da sadašnji direktor treba otići jer ne postoji komunikacija između direktora i ministarstva, da je upitno poslovanje, da će tražiti reviziju poslovanja i poduzeti određene mjere protiv direktora te da nije dana razrješnica direktoru za 2015. godinu", ističe Bulić i dodaje da "taj isti gospodin Šarić, nakon svih riječi izgovorenih protiv Uprave Zračne luke Rijeka, na Skupštini iznenada daje razrješnicu Upravi za 2016. godinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promijenile su se izgleda okolnosti jer je stranka koja je kandidirala Tomislava Palalića sada dio vladajuće koalicije, a to što taj direktor, po našem mišljenju, vodi Zračnu luku Rijeka u propast i što je u špici sezone ona sablasno prazna, očito nije važno", ocjenjuje Bulić.

Bulić je Komadini postavio nekoliko pitanja o povećanju prometa, zapošljavanju i planovima te o eventualnoj odgovornosti ako se utvrde sumnje u nezakonite poslove. Ministra Butkovića, pak, pita misli li da će se stabilnost riječke Zračne luke i najavljena državna ulaganja ostvariti sa sadašnjim direktorom ili će i dalje sumnjati gdje ide novac koji država u nju šalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio im je da se dogovore i pronađu direktora kojemu će cilj biti unaprjeđenje i razvoj, zapošljavanje, rezultati, poboljšanje materijalnih prava radnika i nagrađivanje prema radu. "Nikakve subvencije države, nikakvo udruženo oglašavanje neće pomoći ostvarenju Vaših i naših želja da Zračna luka Rijeka postane prepoznatljiva s ovom Upravom", zaključio je Bulić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo