Ima li novca za sve? / Pokrenut sindikalni domino od kojeg su vladajući najviše strahovali: Hoće li srušiti Vladu?

Ministar financija sada poručuje da će novca ipak biti. Gdje će ga pronaći ne otkriva.

15.10.2019.
22:15
VOYO logo

Sindiklani domino od kojeg je Vlada najviše strahovala upravo je pokrenut. Kad su vidjeli da bi štrajk školskih sindikata mogao uroditi plodom, tj. ostvariti povišicu od 6 posto, odmah se uključio i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja pa Sindikat medicinskih sestara, za njima u redu još stoje i policajci, pravosudni policajci, pitanje je samo kad će se javiti i državni službenici.

Dakle, ako je ministar financija Zdravko Marić i bio spreman stisnuti zube i pronaći dodatnih 480 milijuna kuna za prosvjetne plaće kako bi se sačuvao mir u vladajućoj koaliciji, sada je taj iznos premašio milijardu kuna, uza sve povišice koje su ove godine već dogovorene. A to bi bio već ozbiljan udar na proračun i HDZ bi pokazao da je najslabija stranka u vladajućoj koaliciji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga ne čudi da iz HDZ-a sve jasnije poručuju kako su za izbore spremni. Već se spekulira i o datumu izbora koji bi bili 5. siječnja. Ali po svemu sudeći ništa od izbora, Milan Bandić koji je jučer ujutro Vladi prijetio kao Ilija Gromovnik sinoć je pao na koljena i rekao da je on zadnji koji će izaći iz vladajuće koalicije pa HNS-ov ultimatum s pet ruku Vlada može na miru preživjeti. Ali sve će biti jasnije  na saborskom glasovanju u petak kad će se glasovati i o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću

Nakon što su dobile povećanje od traženih 7 posto medicinske sestre sada žele i tri posto na koeficijente koje im je Vlada uzela još 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I da se napokon vrati u sustav visoka stručna sprema jer mi smo to imali, ali odlukom Vlade je to nestalo preko noći. Mi sada nećemo ići protiv prosvjete. Mi sad svi pregovaramo, pregovaramo za osnovicu, a ovaj dio naš će ostati za skoro razdoblje gdje ćemo tražiti apsolutno povećanje koeficijenta", rekla je Brankica Grgurić, predsjednica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tražene povišice ne odustaju prosvjetari - njihov štrajk se nastavlja, u srijedu je na redu Zagreb.

Treba pronaći puno više od 480 milijuna kuna za prosvjetare

Ministar financija Zdravko Marić u utorak poručuje da će novca ipak biti. Gdje će ga pronaći - ne otkriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije upitna ni isplata plaća ni to povećanje plaća. Tim nekim principom ćemo se voditi i i dalje. Tko koliko može uštedjeti, svatko od nas kao ministar ima fiskalnu odgovornost na koji način se odnosimo i prema tom novcu", rekao je Marić. 

Ali treba pronaći puno više od 480 milijuna za prosvjetare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinske sestre s povratkom 3 posto koeficijenta dobile bi oko 550 milijuna kuna, kad se tome pribroje učitelji i policajci s 210 milijuna kuna, za povišice im treba 1,2 milijarde kuna. 

Ni bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić u utorak nije mogla izbjeći pitanje kako bi to ona riješila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Logično je da ljudi očekuju veće plaće. Naravno, na poslodavcu, na Vladi je da procijeni koje su to mogućnosti i koliko se od toga može. Što su kratkoročni efekti, a što dugoročni. Ja vjerujem da Vlada ima i kapaciteta i ljudi, bio je ovdje potpredsjednik Vlade i mislim da on o tome može jasno govoriti", rekla je Dalić.

Macan: "Ne vjerujem da će doći do prijevremenih izbora"

Zahtjevi za povišicama uzdrmali su koaliciju što bi možda moglo dovesti i do prijevremenih izbora. Neki već znaju i datum. Šef HSS-a Krešo Beljak rekao je da "iz najvišeg vrha HDZ-a" doznaje da će izbori biti 5. siječnja 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS ostaje pri svom zahtjevu: povećanje plaća prosvjetarima, inače ništa od ruku u Saboru. 

Većina u Saboru testirat će se u petak, na glasovanju o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predizbornoj godini realno je očekivati štrajkove i traženje povišica, smatra politički analitičar Krešimir Macan.

"Ja osobno ne vjerujem da će se dogoditi prijevremeni izbori jer svi koji su sada u Saboru mogu previše toga izgubiti. Uvijek će biti neka ruka koja će podržati proračun i koja će reći: 'Ajmo još godinu dana' jer im to puno znači", rekao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito će vladajuće podržati i prebjezi i ''žetončići'' Milana Bandića. Iako je jučer ujutro prijetio rušenjem Vlade, već se navečer predomislio i rekao da će zadnji napustiti Plenkovićevu većinu.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo