Mina u polju /

Sijali žito pa naletjeli na projektil na zemlji koju imaju u najmu - tko će odgovarati?

Samo kilometar od Osijeka, na oranici koju su obrađivali Jozo Marić iz Bilja i njegov sin umalo su nastradali. Obitelj Marić za dlaku je izbjegla smrt

5.11.2017.
19:04
VOYO logo

Umjesto pšenice na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Joze Marića i njegovog trinaestogodišnjeg sina Karla - eksplozivna naprava iz rata. Primijetili su je baš kada su zajedno orali zemlju.

"Kad smo sijali juče, mali je u biti prvi vidio. Kaže, "Tata kaže, vidi nešto". Kad sam vidio smrznuo sam se, bila je od nas jedno 3 metra. Poslao sam dijete, rek'o bjež kuć.", kazao je Jozo Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac je strahovao za život sina, ali i Karlo se brinuo za oca.

"Tata me je potjerao... (u suzama) Plakao sam do kuće sam iš'o. I... jako sam se bojao za njega i mislio sam da će umrijeti. Al... htio sam ostati al' sam i dalje išao", rekao je Karlo Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam noćas htio ić' na hitnu, meni je srce skoro puklo. Ja sam popio, više sam ne znam koliko "kardiopinina" za smirenje i majke isusove... ovo više nije normalno.", izjavio je Jozo Marić.

Marići ne žive od poticaja, već su vrijedni ljudi koji žive od proizvodnje. Zemlju od gotovo 13 hektara uredno plaćaju iako koriste samo 9 hektara. Jer u ostalo se boje ući traktorom zbog mina. Jozo želi odgajati Karla za poljoprvirednika, ali na zemlji punoj eksploziva, strahuje da bi i njegov sin mogao, umjesto u traktor, sjesti u autobus za Njemačku, Irsku.

"I eto živim za to i vidim da i on 'oće i guram svim sredstvima da ga zadržim da ne punimo autobuse, da ne praznimo ova bogom data sela i našu Slavoniju i Baranju koju je politika prema svemu upropastila. Vidite i sami da je prije u selu bilo dvije tri kuće da ne dime, danas dvije tri dime.", kazao je Marić.

Karlo Marić kaže kako se i dalje misli baviti poljoprivredom i ostati u Slavoniji i Baranji, no samo ukoliko izvade mine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strahuju i za svoje svinje koje puštaju na oranicu kako bi se zdravo hranile, Karlo je već majstor u proizvodnji kulena pa govori, ako nagaze na minu, umjesto u kulen, otići će u zrak. Na svega 30 metara zračne linije od oranice stoje oznake za minsko polje, a to mjesto od centra grada udaljeno 5 minuta vožnje. Pa se Jozo, putem odvjetnika odlučio javiti ministarstvu poljoprivrede.

"Ovo je valda 10, 11 mina za 20 godina koju sam ja našao, eksplozivna naprava ili ostatak neki ili nešto. I uvijek vrištim i zovem i apeliram. Znate šta mi kažu? Provjerite u općini tko je to zadnji radio i upozorite njih. Zovem, jooj, ovi su davno u stečaju, oni su u stečaju. I onda šta? Kad dođe do suda bit će sve zastara i opet neka sinkopa i svega i puj, puj, nitko nije kriv", kaže Jozo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No iz ministarstva odgovora nema. Govori Jozo, ili se ne sjećaju, ili su i oni u sinkopi.

Iz Ministarstva poljoprivrede, kojem se Jozo javlja preko odvjetnika, kažu nam da je za to  zemljište nadležna osječka gradska tvrtka UNIKOM. Dodaju da odgovornost za pronađenu eksplozivnu napravu snosi tvrtka koja je razminirala to zemljište. UNIKOM pak tvrdi da su o slučaju doznali od RTL-a, te da do sada nisu uopće upoznati s problemom mina na čestici koju daju u najam.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo