Gordan Akrap za RTL / Sigurnosni stručnjak o izvješću SOA-e: 'Ne vidi se ništa zabrinjavajuće, sustav dobro funkcionira'

U izvješću se spominje i da je SOA imala veliku ulogu u aferi Agrokor

3.6.2019.
18:47
VOYO logo

Danas objavljeno Javno izvješće SOA-e za 2018. godinu u RTL-u Danas komentirao je bivši djelatni SOA-e i stručnjak za sigurnost Gordan Akrap. U izvješću, kaže, ne vidi ništa zabrinjavajuće.

"Ako su određeni sigurnosni izazovi prisutni i sustav ih definira i uoči to znači da sustav dobro funkcionira. Ako je sustav svjestan svih ugroza, nema potreba za zabrinutost" rekao je Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što SOA ističe kao potencijalnu opasnost je povratak onih koji su iz regije otišli u ISIL.

"Velik broj njih se već vratio. Ono što je dobro je da su sustavi tih država svjesni te činjenice, da su se ljudi vratili, da se neki pokušavaju vratiti. Naš sustav je svjestan toga, poduzima aktivnosti kako spriječio širenje ugroze. Međutim, SOA ne može to sama, kao što nitko na svijetu ne može sam, i tu SOA ovisi o međunarodnoj suradnji, za koju smo vidjeli da u izvješću piše da je jako dobra", smatra Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

U izvješću se spominje i da je SOA imala veliku ulogu u aferi Agrokor. Je li se onda to moglo spriječiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SOA je tu da upozori na procese koji ugrožavaju, ali ona ne smije biti ta koja će raditi što su nekad radili sigurnosni sustavi Jugoslavije. SOA je sustav i Agencija koja gradi sebe i svoje ponašanje po uzore na moderne sigurnosne sustave, ali ona samo upozorava", kaže Akrap.

Je li mogla predvidjeti famoznog HDZ-ovog "crnog labuda"? "Mislim da njega još mnogi traže", odgovorio je Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SOA, kaže, nije trebala biti ni u slučaju fijaska oko nabave borbenih zrakoplova.

"To je bila politička i državna odluka. Radi se o vojnim sustavima, tak oda soa nije ni trebala tu biti, no vidimo koliko je cijeli proces bio transparentant."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo