novi video nadzor / Šibenik dobiva nove nadzorne kamere, moći će identificirati kršitelje zakona: 'I to će biti premalo koliko se radi gluposti'

Kamere će automatski registrirati i pogrešno parkiranje ili vožnju u suprotnom smjeru

24.11.2020.
8:50
VOYO logo

Preko 4K kamera izvrsne rezolucije kojima će premrežiti doslovno cijeli Šibenik, prekršiteljima zakona ili komunalnih odredbi jasno će se moći identificirati lice, a kamere će automatski registrirati i pogrešno parkiranje ili vožnju u suprotnom smjeru.

Svojevrsni "big brother" nadzorni centri će biti u Policijskoj upravi i u gradskoj upravi gdje će iza zaključanih vrata nadzor obavljati posebno obučeni komunalni i prometni redari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetljeće stare kamere za video nadzor u ovoj su šibenskoj osnovnoj školi zamijenili novim kamerama s puno boljom rezolucijom i tako zaštitili okoliš škole od devastacija i grafitiranja.

''Postoji i unutarnji sustav video nadzora koji isto tako uvelike prevenira i provale i slično, a isto tako nam na neki način omogućuje i kontrolu onoga što se događa na školskim hodnicima što je posebno u ovim danima jako korisno'', rekao je ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca Šibenik Natko Duvnjak.

Na valu pozitivnih iskustava drugih gradova, ali i na nekoliko mjesta u gradu gdje zahvaljujući prisustvu kamera prekršitelji zakona više nisu odvažni, u Šibeniku će se do proljeća postaviti 230 kamera na 74 lokacije

''Dobro, ali i to će biti premalo koliko se radi gluposti'', komentirao je Ratko Marinov iz Šibenika.

''Možda se na takav način neka ljudska prava malo ugrožavaju, međutim s druge strane ajmo reći da je korisno'', kazala je Margita.

Cijeli sustav kamera, telekomunikacijske opreme i preko 20 kilometara nove optičke mreže stajat će 14 milijuna kuna, a Šibenčani novac najvećim dijelom namjeravaju dobiti iz EU fondova

''Grad Šibenik kontinuirano nakon svake devastacije vandale javnih gradskih površina, dječjih igrališta, zidova, ostavljanja nepropisnog otpada pod kritikama ''zašto na te i te lokacije ne stavite kamere'', rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Sustav video nadzora bi se kontrolirao iz policijskog operativno-komunikacijskog centra i budućeg centra Komunalnog i prometnog redarstva Grada Šibenika koji se upravo uređuje. Kamere će se postaviti na frekventnija križanja, trgove, plaže, dječja i sportska igrališta.

''Tamo gdje bi mogli očekivati neke naznake vandalizma, uništavanja javnih površina, mogućih potencijalnih kriminalnih radnji, džeparenja, razbojništava, raznih krađa, provala i tako dalje'', rekao je načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Svako mjesto koje bude pod video nadzorom bit će obilježeno upozorenjem kako bi građani znali da ih se snima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo