drama humanitarca / Šibenčanin zapeo na Barbadosu: 'Dolazi sezona uragana, morat ću isploviti, a sve luke su zatvorene'

Šibenski oftalmolog javio nam se dok čeka dopuštenje za povratak u Šibenik

6.4.2020.
21:00
VOYO logo

Sam, sa slomljenim kormilom na desetometarskoj jedrilici preplovio je 1500 nautičkih milja po oceanu. Kako je preživio, ni sam ne zna. Utočište je pronašao na Barbadosu, a ondje ga je dočekala karantena.

''Sve je to napravio taj mali virus, taj mali stvor koji je blokirao čitav planet. Nalazim se u karanteni 14 dana. Kao da nije bilo dovoljno da sam plovio 3 tjedna sam, sada trebam čekati još 2 tjedna ovdje na sidrištu da bih mogao stupiti u kontakt", kaže Dražen Grgić, jedriličar iz Šibenika.

Šibenski oftalmolog javio nam se dok čeka dopuštenje za povratak u Šibenik. Ruta kojom bi inače preplovio Atlantski ocean: Barbados, Bahamsko otočje, Bermudski otoci, Azori, Gibraltar - sada više nije opcija.

''Ta ruta sada neće moći biti moguća jer su te luke sada zatvorene. I morat ću de facto ići direktno prema Europi, de facto prema Hrvatskoj.''

Na brodu svaki dan lovi ribu i čeka da prođe razdoblje samoizolacije kako bi na kopnu kupio zalihe za nastavak puta. No, vrijeme mu ne ide u prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne možemo ovdje čekati. Uskoro dolazi sezona uragana tako da ću se morati odvažiti i isploviti uskoro…'', kaže Dražen.

Iz Šibenika je krenuo prema Brazilu 6. siječnja, a prijatelj Branimir mu je pravio društvo do Španjolske. Cilj putovanja je humanitaran, prikupljanje novca za SOS Dječje selo, dom za nezbrinutu djecu.

U siječnju je situacija bila posve drukčija, korona je bila vijest iz daleke Kine koja je zanimala samo vanjskopolitičke znalce, a Dražen nije ni pomišljao da će zbog nje njegov put biti puno opasniji.

''I da će osim dovoljnog oceanskog izazova plovidbe, doći i izazov virusa, da se ništa ne može dotaknuti, da se nigdje ne može pristati, da nigdje nisi dobrodošao. To je još jedan dodatni teret, ali izgurat ćemo", uvjeren je Dražen.

Kako sada stvari stoje, Dražena do Sredozemlja dijeli oko mjesec dana plovidbe pa se baš poput svih nas nada da će se situacija dotad smiriti. Mi mu želimo mirno more i dobar vjetar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo