SEZONA JE BILA IZNENAĐUJUĆE DOBRA; Objavili su koliko smo imali turista i koliko su noćili: / 'Predviđao se pad od 70 posto, ali ipak je drugačije'

Image
Foto: Pixsell

Hrvatska je u odnosu na 2019. ove turističke sezone ostvarila ukupno 41 posto dolazaka i 43 posto noćenja

11.9.2020.
11:30
Pixsell
VOYO logo

Na konferenciji za medije koja je održana u petak, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te direktor hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić predstavili su rezultate turističke sezone nakon završetka njenog udarnog dijela te najavili planove i aktivnosti za sljedeću sezonu.

"Podaci u govore da imamo 41 posto dolazaka u odnosu na 2019. i 43 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu od siječnja do kraja kolovoza. Imamo 54 razine prošlogodišnjeg prometa u dolascima i 62 posto noćenja u srpnju i kolovozu", objavila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTRICA TURIZMA ZADOVOLJNA SEZONOM: /

'Prelazimo 50 posto prošlogodišnjeg prometa'; apelirala na pridržavanje mjera

Image
MINISTRICA TURIZMA ZADOVOLJNA SEZONOM: /

'Prelazimo 50 posto prošlogodišnjeg prometa'; apelirala na pridržavanje mjera

Omogućen dolazak

Tijekom srpnja i kolovoza Hrvatska je zabilježila 5,2 milijuna dolazaka i 39,8 milijuna noćenja. Od siječnja do kolovoza, pak, imamo 6,8 milijuna dolazaka (41 posto razine prometa 2019.) i 47,5 milijuna noćenja (53 posto prometa 2019.). Hoteli su ostvarili 40 posto prošlogodišnjeg prometa, kampovi 57 posto, objekti u domaćinstvima i OPG-ovi 66 posto, dok je nautički charter na 70 posto prometa iz 2019. Najposjećeniji su Vir, Rovinj, Medulin, Crikvenica i Poreč, izvijestio je HRT.

"Ovakve rezultate možemo zahvaliti turističkom sektoru. Znamo kako nam izgleda cijela godina, s covidom. Nikome nije lako ovo vrijeme, a posebno teško je za turistički sektor. Donesene su mjere, postupno su otvorene granice, omogućen je dolazak turista. Zato imamo dobre rezultate. Predviđao se pad od 70 posto, ali ipak je drugačije", rekla je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurna mediteranska destinacija

Staničić je rekao da u Hrvatskoj trenutačno boravi 200.000 turista te dodao kako će sada naglasak biti na kontinentalnom, ruralnom i zdravstvenom turizmu, a da će se u sljedećoj sezoni hrvatska promovirati kao sigurna mediteranska destinacija, javlja N1.

Osim ministrice Brnjac i direktora Staničića, na press konferenciji sudjeluju i direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain, predsjednik Udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Sean Lisjak, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Martina Nimac Kalcina te član upravnog vijeća Nacionalne udruga obiteljskih i malih hotela Kruno Kapetanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo