kampanja protiv govora mržnje / Severina ekskluzivno za RTL Danas: 'Nitko nema prava pod izgovorom slobode govora vrijeđati i lijepiti im epitete'

Pandemija je uvelike otežala i usporila okupljanje filmske ekipe, pa je za samo 6 sati snimanja u jednoj zagrebačkoj trgovini, planiranje trajalo oko godinu dana

10.4.2021.
21:00
VOYO logo

Sloganom "Hejt, SLOVEni, još ste živi?" Severina, Goran Bogdan i Hristina Popović uključili su se u kampanju protiv govora mržnje.

S kampanjom je, još prije nekoliko mjeseci, krenuo Bosanskohercegovački magazin Buka, a videosnimkom u kojoj se poznate osobe vrijeđaju želi se ukazati na problem govora mržnja koji je postao općeprihvaćeni način komunikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bojan Glavašević /

Govor mržnje. Za RTL.hr piše čovjek koji ga je itekako osjetio te se pita: Je li uopće moguća Hrvatska bez nasilja?

Image
Bojan Glavašević /

Govor mržnje. Za RTL.hr piše čovjek koji ga je itekako osjetio te se pita: Je li uopće moguća Hrvatska bez nasilja?

'Nitko nema prava pod izgovorom slobode govora vrijeđati'

Malo toga se mijenja jer borba se, poručuju stručnjaci, vodi s figom u džepu. U priči Nataše Vidaković o tome je za RTL poruku poslala i Severina!

"Nitko nema prava pod izgovorom slobode govora vrijeđati osjećaje drugih ljudi i lijepiti im neprimjerene epitete. I sama sam bila žrtva toga, a pogotovo ne lijepiti epitete nemoćnima i slabijima od sebe koji se ne mogu braniti", kaže glumica i pjevačica Severina .

To smatra i idejni začetnik kampanje Aleksandar Trifunović, glavni urednik Buke. "Slogan kampanje HEJT SLOVENI je logično posljedica neka sa tom himnom HEJ SLOVENI gdje smo mi na jedan sarkastičan način htjeli podsjetiti ljude da taj neki pozdrav HEJ, prebacili u HEJT samostalno ulečući u govor mržnje kad god imaju priliku, bez obzira na temu", objasnio je Trifunović.

Spot je osmislio redatelj koji je široj javnosti poznat po filmu "Posljednji Srbin u Hrvatskoj", prvoj hrvatskoj zombi komediji. "A ovo čak po meni nije provokativno. Ono, to je samo preslika govora mržnje s interneta koja je snimljena uživo. Moglo se i snimiti nešto gdje troje glavnih likova pati, kao u dugačkim kadrovima, ali ne znam koliko bi to privuklo ljudima pažnju", rekao je redatelj Predrag Ličina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Pandemija je uvelike otežala i usporila okupljanje filmske ekipe, pa je za samo 6 sati snimanja u jednoj zagrebačkoj trgovini, planiranje trajalo oko godinu dana. 

"Jako smo se puno smejali na setu, ali i radili smo sa radošću i pitali smo se... toliko smeha i sreće za nešto što želimo da odjekne i da se svi zapitamo "Smešno? - Pa i ne baš", poručila je Hrista Popović.

I nikada neće biti smiješno kada druga osoba pati, a pogotovo kada mi kao pojedinci možemo na to utjecati i spriječiti širenje mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo