SUTRA U ZAGREBU O GLOBALNIM RIZICIMA / Šesti Forum ICT-društvo: Utrku u nuklearnom naoružanju zamijenila je utrka u sofisticiranim tehnologijama

Image
Foto: Profimedia

'Globalizacija se suočava s radikalnim promjenama koje iza sebe nose rizike koji posljedično postaju globalni i lokalni. Riječ je o glokalizaciji rizika', kaže Tomislav Makar, voditelj Foruma ICT-društvo

20.4.2023.
10:53
Profimedia
VOYO logo

Sutra (petak) u Zagrebu će, u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, biti održan šesti po redu Forum ICT-društvo. naziv ovogodišnjeg foruma je "Globalni rizici i sigurnost u IT i energetskom sektoru", a održava se u Kući Europe u Ulici Augusta Cesarca 4 s početkom u 9.30 sati.

U sklopu foruma bit će održana tri panela. Tema prvog panela je: Rizici u IT sektoru i upravljanje rizicima. Svijet između provalije i sigurnosti? Drugi panel nosi naziv "Rizici u energetskom sektoru u korelaciji s rizicima u IT sektoru. Kako ih izbjeći?". Završni panel je "Kompetencije i znanja potrebna za digitalnu i energetsku suverenost i upravljanje rizicima. Uloga STEM kadrova u društvu znanja i pametnih algoritama". Čitav program pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moderatori su Tomislav Makar, voditelj Foruma ITC-društvo i Mislav Vušković iz Instituta za europske i globalizacijske studije.

Image
ŠESTI FORUM ICT-DRUŠTVO /

Stručnjaci će u Zagrebu raspravljati o globalnim rizicima i sigurnosti u IT i energetskom sektoru

Image
ŠESTI FORUM ICT-DRUŠTVO /

Stručnjaci će u Zagrebu raspravljati o globalnim rizicima i sigurnosti u IT i energetskom sektoru

Živimo u doba glokalizacije rizika

Sudionicima Foruma u uvodu će se obratiti prof.dr.sc. Anđelko Milardović, utemeljitelj Foruma ICT-društvo i direktor Instituta za europske i globalizacijske studije, Marko Rakar (Mračni blog), Lucijan Carić, stručnjak za informacijsku sigurnost te akademik Karolj Skala iz Centra za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svijet kakvog poznajemo suočava se s najvećim promjenama u posljednjih 70 godina. Globalizacija, koja je preuzela većinu svijeta u kojem danas živimo, suočava se s radikalnim promjenama koje iza sebe nose rizike koji posljedično postaju globalni i lokalni. Riječ je o glokalizaciji rizika", kazao je u najavi Tomislav Makar, voditelj Foruma.

On ističe kako je nekadašnju utrku u nuklearnom naoružanju zamijenila utrka u sofisticiranoj proizvodnji procesora, nanometarske tehnologije te ograničavanju pristupa procesorskoj tehnologiji. Tri markera koji objašnjavaju postmoderne ratove, poput onoga koji traje u Ukrajini su: informatička tehnologija (IT), energija i hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rat u Ukrajini dokaz je novog tipa postmodernog ratovanja utemeljenog na digitalnoj tehnologiji. Primjena nove IT tehnologije u ratu u Ukrajini otvorila je novi tip ratovanja u 21. stoljeću. Dokaz tomu je 'droniranje' ili rat dronovima", kaže Makar u najavi sutrašnjeg Foruma ICT-društvo u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo