Seljaci s traktorima ponovno blokiraju Zagreb

Davanja manja za oko milijardu kuna u ovoj godini koje je najavio Petar Čobanković uzrokovalo je žestoke rekacije, pa tako mljekari već za ponedjeljak najavljuju novi traktorski prosvjed u Zagrebu

24.2.2010.
0:27
VOYO logo

arti-201002190339006Svi poticaji seljacima u 2010. bit će 40 posto manji, jedino će se potpore za mlijeko i dalje isplaćivati u 100-postotnom iznosu, najavio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na sastanku s čelnicima krovnih poljoprivrednih udruga i Hrvatske poljoprivredne komore.

Istovremeno kad je ministar poljoprivrede obavještavao seljake o kresanju poticaja za poljoprivredu, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker rekli su da rebalansa neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je, međutim, da se iz proračuna za poticanje konkurentnosti u poljoprivredi umjesto planiranih 3,2 milijarde u ovoj godini, za seljake može izdvojiti samo 2,19 milijardi kuna.

''Stoga je najpoštenije da se svima u poljoprivredi potpore linearno srežu'', rekao je Čobanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na tešku situaciju u mljekarstvu i izuzetno nisku otkupnu cijenu i na europskim burzama, mljekari su najizloženiji te je prijedlog da se samo davanja za mlijeko plate u 100-postotnom iznosu.

Hrvatski poljoprivrednici vijest o smanjenju poticaja za proizvodnju dočekali su sa zaprepaštenjem i ogorčenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002230423006''Bilo je govora o mogućem smanjenju doprinosa, ali nitko nije vjerovao u to. Poticaji su seljacima jedina zarada, to je ona tanka žica rentabilnosti po kojoj svake sezone poljoprivrednici plešu, a ova vijest sada je hladan tuš. Pokradena je pšenica iz đakovačkih silosa, a sada se taj manjak očito planira nadoknaditi preko naših leđa. Ova bi odluka mogla predstavljati i kraj sadašnje Vlade jer poljoprivrednici zasigurno neće skrštenih ruku gledati kako se političari igraju njihovim sudbinama'', rekao je za Večernji list Josip Ostojčić, poljoprivrednik iz Prnjavora nedaleko od Slavonskog Broda.

Prethodni članak:

arti-201002020110006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo