Šeks otkrio pikanterije o Sanaderovom odlasku

Uz zanimljive detalje iz života njegove stranke, Šeks je otkrio i da je 'ovaj izborni rezultat HDZ-a i predsjednice stranke Jadranke Kosor zapravo velika politička pobjeda HDZ-a i Jadranke Kosor'.

8.12.2011.
11:17
VOYO logo

"Izgleda paradoksalno, ali to je izvanredan uspjeh stranke jer treba pogledati sve što se događalo u zadnjih šest mjeseci. HDZ se našao pod presingom, i to svih političkih protivnika, te pod medijskim linčem", kazao je Vladimir Šeks u velikom intervjuu za Jutarnji list, opisavši da je stranka bila pod takvim napadima da je "HDZ bio kao otok koji je okružio tsunami koji nas je trebao potopiti".

Šeks je kazao i kako se na predstojećim unutarstranačkim izborima, koji bi se trebali održati na proljeće, "nitko iz užeg i šireg vodstva stranke neće kandidirati za predsjednika HDZ-a" i da će on prvi predložiti Jadranku Kosor za predsjednicu jer ona "ima atribute da to bude; ostali nemaju koncentraciju potrebnih osobina kao što ima ona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doveo Tuđmana na čelo HDZ-a

Također, Šeks je kazao i kako mu se imputira da je on "ruka iz sjene koja kadrovira i koja će nju ukloniti", iako mu, kaže, pripisuju mnogo više moći nego što je ima. Svejedno, tako 'nemoćan', Šeks je ispričao kako je uspio na vlast u stranci dovesti i Franju Tuđmana i Ivu Sanadera. Evo kako:

"Bio sam najodgovorniji za dolazak Franje Tuđmana na vlast. Tuđman ne bi bio izabran jer su Osječani htjeli da ja budem šef stranke. Rekao sam im da je Tuđman ipak primjereniji za tu ulogu. I tako je izabran. A poslije mi je njegovo podzemlje pakovalo da ja radim na svrgavanju Tuđmana", ispričao je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader ga se htio riješiti

Što se Ive Sanadera tiče, otkrio je kako mu je 2007. bivši premijer kazao: "Makni se s izbora i idi u Ustavni sud, gdje ćemo te izabrati za predsjednika. U protivnom ćeš doživjeti fijasko i blamažu. Bit će to kraj tvoje političke karijere."

"Malo sam promislio i rekao: 'Ne, ja idem u borbu.' Dobio sam šest mandata. Ali, njegova motivacija nije bila stvarna briga za moju karijeru... Da, htio me se riješiti. Jer, ja sam znao da otići u Ustavni sud znači da mi je politička karijera završena. To jest možda lijepa i ugodna pozicija, ali ja sam političar... Dakle, to je bila Sanaderova nakana. Iako sam ja za njega mnogo učinio. Točnije, on bez mene, da ga ja nisam podržao, nikada ne bi postao predsjednik stranke, pa tako ni predsjednik Vlade", ispričao je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neugodne situacije zbog mjesta za stolom

Otkrio je i zanimljive detalje iz stranačkog života nakon naprasnog odlaska Sanadera s vlasti, pa je kazao kako Sanader nije htio nikome objašnjavati svoju odluku, te je inzistirao na tome da se na predstojećem Saboru HDZ-a Kosor izabere aklamacijom, a ne u skladu sa Statutom. Poslušali su ga jer je "još imao iznimno jak autoritet". Sanader je, kaže, nakon povlačenja s premijerske funkcije nastavio dolaziti u stranku i vladati iz sjene.

"Događalo se da imamo sastanak Predsjedništva, a on sjedne na čelo stola, na mjesto Jadranke Kosor. Onda nastane neugodna situacija, pa se donese još jedna sjedalica. Onda bi oni kao par sjedili na vrhu stola", kazao je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo