suđenje ivi sanaderu / Šeks na suđenju bivšem premijeru: 'Nikad nisam čuo za Fimi Mediu, a Sanaderova kuća bila je puna vrijednih slika'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Šeks je na ponovljenom suđenju bivšem stranačkom šefu, ali i svojoj stranci, trebao svjedočiti u veljači, ali je zbog obveza i obiteljskih prilika njegovo svjedočenje odgođeno

21.3.2018.
10:35
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Na ponovljenom suđenju u aferi Fimi media, za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, u utorak su trebale svjedočiti majka, supruga i kćeri optuženog bivšeg premijera Ive Sanadera, no nitko od njih nije se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sestre su se ispričale mailom, a nisu se pojavile jer su obje u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se ponovljeno suđenje nastavlja, a kao svjedok u sudnici se pojavio dugogodišnji HDZ-ov dužnosnik i Sanaderov suradnik Vladimir Šeks. 

VIŠE O TEMI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Suđenje Sanaderu: nitko iz obitelji nije došao, u srijedu svjedoči Šeks

Šeks je na ponovljenom suđenju bivšem stranačkom šefu, ali i svojoj stranci, trebao svjedočiti u veljači, ali je zbog obveza i obiteljskih prilika njegovo svjedočenje odgođeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nam javlja naša reporterka s terena Ivana Ivanda Rožić, Šeks je na sud stigao oko 10 sati i započeo sa svjedočenjem. 

O Fimi mediji - pojma nije imao

Kako je rekao Šeks, pojma nije imao o Fimi mediji niti je znao što je to. Nevenku Jurak nikad vidio. "Nisam znao da ona postoji. Niti čuo da bi Fimi media bila marketinška agencija HDZa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, par puta je posjetio kuću bivšeg premijera. "Sanaderova je kuća bila puna vrijednih slika, raznih umjetnina, skulptura... I ja sam znao skupljati. Jednom sam mu prilikom poklonio sliku, a i on je meni. Otkad sam ga upoznao 90-ih godina, znao sam da stanuje u lijepom stanu, da ima lijep automobil i pristojne prihode. Solidne prihode imao je i u inozemstvu i oduvijek sam držao da se radi o pristojno situiranom čovjeku", kazao je Šeks. 

Kakva je njegova priča s Jarnjakom?

"Jesen 2011. godine. Bili su parlamentarni izbori, ja sam bio prijatelj s Jarnjakom. Bio sam potpredsjednik stranke, a Jarnjak je bio glavni tajnik. Družili smo se u Saboru, a zajedno smo ručali i raspravljali o brojnim političkim temama. Tad mi se povjerio da se i njega istražuje i da je on pod sumnjom - od mene je u malom saborskom restoranu tražio savjete kako se postaviti jer je svugdje u javnosti bilo evidentno da se rade obrade i izvidi oko sumnji u nezakonito poslovanje HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sam zaključio da je moj prijatelj Jarnjak ozbiljno zabrinut te kako je pod sumnjom DORH-a i USKOK-a i da ga se istražuje. Neposredno prije zaključenja liste za Sabor rekao sam mu 'Ivane ja imam dosta vjerodostojne informacije. Uvjeren sam da ćeš biti optužen', no on mi je rekao kako također ima svoje izvore koji govore kako neće biti optužen.

Zaključio sam da on ima određene kontakte i da pregovara s DORH-om, a to njegovo uvjeravanje da ima info iz DORH-a da neće biti optužen, da će se znati pobrinuti za sebe i da mu je jedina briga da bude lišen odgovornosti. I ja sam tu shvatio da je spreman svjedočiti protiv vlastite stranke... što se i dogodilo na kraju."  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks se prisjetio Sanaderova razgovora s haškom tužiteljicom Carlom del Ponte u kojem je tražio da se ne pokrene postupak protiv generala Ante Gotovine.

"Kada je rekla da to ne dolazi u obzir, Jarnjak se interesirao za sebe. Del Ponte je odgovorila da protiv Jarnjaka nemaju ništa. To je bilo na 'speakerfonu', Sanader je razgovao na talijanskom i prenosio nam naglaske", kazao je Šeks prisjetivši se da su uz njih dvojicu razgovor slušali i Luka Bebić, ali i Jarnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je jako zahvalan Sanaderu, kleo se u devet generacija, a na kraju je za zahvalnost teretio Sanadera i HDZ", kazao je Šeks

Svjedočenje je započeo izjavom o svom početku puta u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Član sam HDZ-a od 1989. godine, te jedan od osnivača i utemeljitelja stranke. Od '89. do 2012. obnašao sam razne stranačke dužnosti, između ostalog i onu potpredsjednika stranke te v.d. stranke i još mnoge druge", ispričao je uvodno Šeks na svjedočenju. 

"U istom vremenu bio sam u sedam mandata zastupnik u Saboru, predsjednik i potpredsjednik Sabora, potpredsjednik Vlade i državni odvjetnik Republike Hrvatske."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon smrti Franje Tuđmana 1999. i gubitka parlamentarnih i predsjedničkih izbora HDZ se našao u teškom polozaju. U to vrijeme ja sam bio tri do četiri mjeseca v.d. predsjednika stranke, a u travnju 2000. Sanader je izabran predsjednikom stranke. 

Njegovim izborom stranka se počela vraćati, zauzela je novi pravac i došlo je do revitalizacije stranke na nekoliko glavnih područja. Tako se stranka okrenula partnerima uključivanjem u Europsku pučku stranku, približila se ulasku u Sjevernoatlantski savez i EU. Sanader se zalagao i za načelo subsidijarnosti, što se kasnije i ostvarilo. Glavnina političkog djelovanja se decentralizirala i prenijela na lokalne organizacijske jedinice stranke", ispričao je Šeks. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga Šeks je počeo pričati o tome kako je funkcionirao rad Predsjedništva HDZ-a.  

"Otkad je Sanader postao predsjednik, svakog ponedjeljka su održavane redovite sjednice. Iznimno ih nije bilo samo ako je predsjednik bio na putu ili odsutan ili iz drugih važnijih razloga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana prije sjednice predsjedništva svi članovi su dobili poziv za sjednicu s prijedlogom dnevnog reda koji je sadržavao dvije točke i to 1.) Aktualna politička situacija i 2.) Razno 

Svi članovi predsjedništva mogli su predlagati teme za dnevni red predsjedništva koje je prikupljao glavni tajnik Jarnjak. Isto tako i predsjedništvo stranke je postavljalo inicijative za dnevni red. Na dan sjednice predsjedništva, točnije u ponedjeljak prijepodne sastajalo se uže predsjedništvo u sastavu predsjednik, potpredsjednik, glavni tajnik i predsjednik Sabora. Kad su se prikupljene teme raspravljale, ono je potom utvrdilo prijedlog dnevnog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samoj sjednici predsjedništva često se kao tema uvrstilo u dnevni red ono o čemu se onda raspravljalo na nekoj od sljedećih sjednica predsjedništva. Bilo je slučajeva kada na užem predsjedništvu stranke neke teme nisu prihvaćene jer nisu sazrijele za uvrštavanje na dnevni red. Sanader se brinuo da se sva ključna strateška, politčka pitanja kao i zakonska rješenja rasprave na predsjedništvu stranke koje bi zauzelo političko stajalište ili određena zakonska rješenja, a nakon toga se s tim prijedlozima išlo prema Vladi, a zatim i Saboru. 

Sjednice predsjedništva nisu se snimale. O sjednicama glavni tajnik Jarnjak je pisao zabilješke, dakle vodio zapisnik na jedan osebujni način. Formalni zapisnik nije se vodio. To iz razloga što je u stranci postojalo iznimno povjerenje prema Jarnjaku.Na sjednicama se raspravljalo o kadrovskim pitanjima vezanima uz glavno tajništvo i administraciju, a kad je stranka išla na izbore, raspravljalo se i o kandidatima. U pogledu materijalno financijskog poslovanja stranke - predsjedništvo je imalo obvezu usvojiti financijski plan i završni račun koje je radilo računovodstvo pod nadzorom Jarnjaka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks tvrdi kako u HDZ-u postoje tri izvora financiranja stranke. 

"Prvi i manji dio financiranja su članarine, drugi je ono što je stranka dobivala iz državnog proračuna ovisno o zastupnicima, što je ujedno bila i glavnina financiranja. Treći dio financiranja su donacije", kazao je Šeks te tvrdi kako je stranka cijelo vrijeme imala dovoljno prihoda da je mogla podmiriti sve svoje obaveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednicama predsjedništva Jarnjak bi ukratko iznio bitne elemente, odnosno projekciju prihoda i rashoda stranke za svaku godinu. Odluke predsjedništva operativno je provodilo tajništvo i to računovodstvo, glavna tajnica i rizničar. Svaki član predsjedništva bio je u mogućnosti upoznati se sa sadržajem jer su ti dokumenti bili objavljeni na internetskim stranicama stranke i svi su članovi bili upoznati s nalazima državne revizije koje je predatavio glavni tajnik. 

U odnosu na donacije i kako su se davale stranci mogao bih reći da su bile različite situacije, ako se radilo o vremenu izbornih kampanja, svaki je član predsjedništva imao određenu zadaću osigurati za stranku određena sredstva u obliku donacija. Po iznornim jedinicama za to su bili zaduženi direktori izbornih stožera, a na državnoj razini nacionalni stožer čiji su članovi prikupljali donacije. To nije bilo vezano uz rad predsjedništva koje s tim nije imalo nikakve veze. Nakon što je Jarnjak na sjednicama iznio financijski plan i završni račun, predsjedništvo je to usvojilo, a nakon toga kako je određeno statutom Nadzornog Odbora na čelu s Markom Šircem, nadzirao je zakonito materijalno finanijsko poslovanja središnjice stranke što uključuje nadzor zakonitsati i pravilnosti završnog računa. NO je svoje izvješće dostavljao jednom godišnje središnjem odboru stranke, a svake četiri Saboru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NO u nadzoru nije uočio nikakve nepravilnosti u radu materijalnog financijskog poslovanja stranke. Zbog toga smatram da je predsjedništvo stranke ispunilo statutarnu obvezu", rekao je Šeks. 

Podsjetimo, uz Sanadera i HDZ na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i bivši stranački rizničar i šef Carine Mladen Barišić, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, svi optuženici su, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca uz pomoć marketinške agencije Fimi media. Današnji proces na sudu započinje u 9:30. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo