Jako rijedak slučaj / Seizmolog o potresu u Petrinji: 'Situacija je neuobičajena. 'Normalan' slijed je da se najjači udar dogodi prvi'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Stipčević je govorio o neuobičajenoj situaciji da se nakon jakog potresa u Petrinji dogodio još jači

29.12.2020.
19:09
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Vrlo je važno imati na umu da će se potresi u Hrvatskoj ponavljati i da bi trebalo prilagoditi građevine kao i vježbati što činiti u slučaju potresa, poručio je za Večernji TVJosip Stipčević s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. 

Stipčević je govorio o neuobičajenoj situaciji da se nakon jakog potresa u Petrinji dogodio još jači. Kaže kako se takve stvari događaju, no rijetko. Poručio je da iz ovoga moramo izvući pouku i graditi "bolje, čvršće i sigurnije" jer živimo na potresnom području i da se "pomirimo s tim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je poprilično neuobičajena. Idemo reći da je 'normalan' slijed da se najjači udar dogodi prvi i onda nakon njega slijedi niz slabijih potresa. Međutim, u relativno rjeđim situacijama imamo ovaj slučaj da se dogode takozvani prethodni šokovi, odnosno foreshockovi, koji mogu biti različitih jačina i onda se dan, dva nakon njih dogodi vrlo jaki potres kao što je bio ovaj današnji", rekao je za Večernji i dodao da je vrlo nezahvalno govoriti o njima jer za njih znamo tek nakon što se potresi dogode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo