AKTIVNO PODRUČJE / Seizmolog o potresu koji je zatresao Rijeku: 'Bio je prilično jak. Maksimalne magnitude na tom području su nešto preko 6'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Seizmološka služba HR

Na širem riječkom području, najjači je bio Vinodolski iz 1916., magnitude 5.8, kaže seizmolog Kuk.

29.7.2023.
23:17
Sanjin Strukic/PIXSELL/Seizmološka služba HR
VOYO logo

Ravnateljstvo civilne zaštite priopćilo je u subotu navečer kako nakon prilično jakog potresa s epicentrom u Sloveniji,  a koji se osjetio i na širem riječkom području , nije bilo dojava o šteti i ozlijeđenim osobama.

"Županijski centar 112 Rijeka zaprimio je više od 40-ak poziva o potresu. Dojava o šteti i ozlijeđenim osobama nije bilo", kratko su izvijestili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seizmografi Seizmološke službe prilično jak potres zabilježili su u 19 sati i 34 minute s epicentrom sedam kilometara sjever-sjeveroistočno od Klane na granici Hrvatske i Slovenije. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio na širem riječkom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šire riječko područje uz šire zagrebačko, nakon južnog priobalja seizmički je najaktivnije područje u Hrvatskoj, kazao je za Večernji list seizmolog Krešimir Kuk

"Ovaj potres je bio prilično jak po definiciji. Smatra se prilično jakim potresom", kazao je Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo na ovom području bilo je jakih potresa kroz povijest. "Na širem riječkom području, najjači je bio Vinodolski iz 1916., magnitude 5.8, zatim potres kod Bakra 1750. od 5.7 , kod Omišlja 1838., potom Klana 1870. intenziteta 8 stupnjeva. Magnituda je uvedena kada su instrumenti došli, a to je bio početak 20. stoljeća. Do tada su se potresi ocjenjivali prema učincima, pa se govori o intenzitetu. To su najjači potresi koji su povijesni na tom širem području", kazao je Kuk.

Image
DOBRANO JE STRESLO! /

Jak potres u Sloveniji, osjetio se i na području Rijeke: 'Ne pamtim kada je bilo ovako jako'

Image
DOBRANO JE STRESLO! /

Jak potres u Sloveniji, osjetio se i na području Rijeke: 'Ne pamtim kada je bilo ovako jako'

"Procjenjuje se da su neke maksimalne magnitude na tom području nešto iznad 6. Govorimo o maksimalno mogućoj magnitudi, a procjenjuje se prema seizmotektonskim karakteristikama", objasnio je Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista takva procjena je i za zagrebačko područje. 

"Riječ je o čitavoj zoni rasjeda, od Slovenije. Od Ilirske Bistrice, pa preko Rijeke do Senja. To su poznati rasjedi, a zone rasjeda koje se pružaju u tom smjeru su sposobne proizvesti potrese", napomenuo je naš seizmolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da ne mora značiti da će biti još podrhtavanja. "Imali smo jutros oko 2 sata, jedan potres, magnitude 2, gotovo na istom mjestu, kilometar južnije", kazao je Kuk.  

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo