ŠEFICA UDRUGE LIJEČNIKA: / 'Impresivan broj zdravstvenih radnika ispao je iz pogona zbog zaraze, pacijenti taje da su kontakti oboljelih'

Image
Foto: screenshot HRT

'Negdje nemate koga staviti na to radno mjesto u bolnici'

20.10.2020.
21:52
screenshot HRT
VOYO logo

Do proboja koronavirusa u zdravstveni sustav došlo je u svim bolnicama pa su se zarazili zaposlenici bolničkih odjela. Dakle, zaraženi su i liječnici, medicinske sestre te ostali medicinski djelatnici kao i čistačice. O tome je danas za HRT govorila Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge liječnika.

"Svakodnevno iz sata u sat dobivamo s različitih krajeva Hrvatske informacije u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika o tome koliko je liječnika ispalo iz pogona. Radi se o doista impresivnim brojkama", rekla je Šmit za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZVANREDNI SASTANAK: /

Capak: 'Onakve kolone prema Mirogojskoj su nedopustive, otvorit ćemo još COVID ambulanti'

Image
IZVANREDNI SASTANAK: /

Capak: 'Onakve kolone prema Mirogojskoj su nedopustive, otvorit ćemo još COVID ambulanti'

Za sada 'krpaju' situaciju

Upitana koji bi bio kritični trenutak za naše bolnice i koji su maksimumi koje može podnijeti, Šmit odgovara da ako se nastavi trend pozitivnih nalaza, da će tada kroz tjedan-dva biti popunjeni raspoloživi kapaciteti. Naravno, u slučaju ako se ne pronađu novi. Dodala je da se na tragu rješenja radi.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

18.10.2020., Zagreb - Zbog povecanog broja testiranja osoba na koronavirus, stvorila se kolona automobila na prilazu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Stampar koja je bila duga sve do Ksaverske ulice iz koje se cekalo skretanje za Mirogojsku cestu.

"Još uvijek za sada koliko-toliko krpamo situaciju, (...) ali to nisu trajnija rješenja", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik broj zdravstvenih radnika izvan pogona

Ova liječnica inače radi u sisačkoj bolnici te kaže da je velik broj zdravstvenih djelatnika "ispao iz pogona zbog zaraze ili mjera izolacije".

"Sve ono što može pričekati, što nije od životne ugroze za pacijenta, to smo u ovom trenutku u nekim mjestima, odnosno u nekim bolnicama i na nekim radilištima morali privremeno obustaviti jer jednostavno nemate koga staviti na to radno mjesto", rekla je predsjednica Hrvatske udruge liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šmit je upozorila da mnogi pacijenti prešućuju kontakte s oboljelima ili potencijalno oboljelima. Kaže da može pretpostaviti da se ljudi boje da će ih se drugačije tretirati u zdravstvenom sustavu pa je poručila da moramo biti iskreni i ponašati se odgovorno.

O obustavi lijekova: 'Apeliram na zdrav razum svih sudionika situacije'

Veledrogije su najavile obustavu lijekova bolnicama i ljekarnama zbog dugovanja, što je Šmit komentirala "da bi bila totalna katastrofa da se u ovoj situaciji dogodi bilo kakva obustava lijekova ili potrošnog materijala bolnicama koje ionako grcaju u problemima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne očekujem da će do toga doći i apeliram na zdravi razum svih sudionika u ovoj cijeloj situaciji", rekla je liječnica Ivana Šmit za HRT.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo