ŠEFICA INFEKTIVNE: / 'Kapaciteti su nam popunjeni'; Beroš o mogućoj aktivaciji Arene Zagreb: 'Nadam se da do toga neće doći, ali...'

Image
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
12.10.2020.
13:38
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
VOYO logo

U posljednja 24 sata zabilježen je 181 novi slučaj zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2712. Među njima su 404 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminule su tri osobe. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti kazala je da su kapaciteti te klinike puni.

"Kapaciteti Klinike su velikim dijelom popunjeni što se ležećih tiče, to je naravno dinamičan proces - tijekom dana se puštaju bolesnici i primaju novi. Na respiratoru u Klinici je sedmero bolesnika, sve je zasad pod kontrolom. Oni koji su srednje teške kliničke slike su na običnim odjelima, a teški su na intenzivnoj jedinici", pojasnila je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite navode o tome da u zdravstvenom sustavu nedostaje liječnika specijalista koji bi se brinuli o pacijentima koji su zbog COVIDA-19 priključeni na respiratore.

Istaknuo je kako je u sustavu trenutačno zaposleno 917 specijalista, što je, prema njegovim riječima, i više nego dovoljno, jer jedan specijalist nadgleda pacijente na nekoliko respiratora. Dodao je i kako su hrvatske bolnice trenutačno opremljene s više od 800 respiratora, a putem objedinjene nabave Europske komisije bit će ih nabavljeno još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRŽAVA IH STOPIRA, A ONI OČAJNI PORUČUJU: /

'Čamimo nezaposleni i na pripravništvo čekamo godinama. Ako se to nastavi napuštamo Hrvatsku'

Image
DRŽAVA IH STOPIRA, A ONI OČAJNI PORUČUJU: /

'Čamimo nezaposleni i na pripravništvo čekamo godinama. Ako se to nastavi napuštamo Hrvatsku'

Najavio je i dodatne edukacije u drugim specijalističkim granama, kako bi zdravstveni sustav bio što pripravniji. Omogućena su i nova zapošljavanja, pa je u zadnjih mjesec dana zaposlen 141 suradnik epidemiologa te 21 pripravnik anesteziologije, istaknuo je ministar.

Podsjetio je i da je za zdravstveni sustav najbitniji broj hospitaliziranih osoba. Dodao je kako mjesta u bolnicama još ima i kako postoji plan popunjavanja bolničkih kapaciteta. Naglasio je kako će se ubuduće, s povećanjem broja hospitaliziranih, aktivirati i dodatni smještaji poput Arene Zagreb. Nada se kako do toga neće doći, iako je sve spremno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo